Videon är inte längre tillgänglig
– Jag ville ta med mig landet till staden och dela med mig av det jag upplever, säger hon.
En mullstig kantad av björksly leder fram till det borgliknande rummet – eller amfiteatern som Monika Ågren kallar den. Där inne bland torvblocken råder en fuktig, dämpad och rofylld stämning. Ormbunkar, maskrosor och torkade gäddhuvuden står sida vid sida med jordgubbar, rabarber och penséer.
Besökaren Mari Bruce sätter sig ned på en korgstol i rummets mitt med sandalerna i handen och sitter kvar, medan de andra besökarna strömmar förbi.
– Jag kommer direkt från jobbet och hade inga förväntningar alls. Men så fick jag en impuls att ta av mig skorna när jag gick på stigen. Och när jag kom in hit så kom plötsligt lugnet, säger hon.
Konstverket innehåller 2 100 torvblock och 200 lastpallar och har byggts upp av 13 personer under ett hektiskt dygn. Men för besökarnas del hoppas Monika Ågren att lugnet infinner sig.
– Jag har skrivit på skylten att man ska slå av mobiltelefonen när man går in för jag vill att man ska uppleva med alla sinnena. Ibland tror jag vi glömmer bort att använda dem eftersom vi jämt är uppkopplade och ständigt tillgängliga. Det här är tänkt som ett andrum i staden, säger hon.
Firandet av Carl von Linné pågår i dagarna tre och inleddes av Uppsalas stadsträdgårdsmästare Lars Johansson som iklädd stråhatt och linnekavaj talade om Uppsala på Linnés tid jämfört med dagens stad.
– I många avseenden är det samma Uppsala som på Linnés tid, men det är faktiskt grönare nu. På Linnés tid fanns inga träd vid ån och slottet syntes vida kring.
Lars Johansson passade också på att presentera en nyupptäckt art som hittats i Uppland för bara några dagar sedan – spetsköldbladfotingen lepidurus apus. Arten namngavs av just Carl von Linné 1758, men är i dag akut hotad och har inte observerats i Uppsala sedan 1918.
– Det känns härligt att få presentera en sådan världsnyhet en dag som denna, säger Lars Johansson som också avtäckte Anette Wixners konstverk Hur många bönor går det på en ko. Konstverket föreställer en ko och är gjort av tusentals bönor och ärtor. Det är tänkt att gå som en budkavle genom landet. I morgon, lördag, går det att se på Stora Torget. Sedan fortsätter det till Skansen. Med konstverket vill Anette Wixner få konsumenter att tänka till kring sina matvanor och dra ned på köttkonsumtionen.
– Man behöver inte bli vegetarian, men man behöver kanske inte frossa i kött. Och gör man det ska man i alla fall vara medveten om att det innebär att man snuvar en hel del andra på mat.
Firandet fortsätter under hela helgen i Uppsala och når klimax på Carl von Linnés födelsedag på söndag.