''300 kronor inte så mycket''
Vad betyder 300 kronor extra i månaden? Inte så mycket tycker de studenter som UNT pratat med. Men visst är alla bäckar välkomna.
Även Cecilia Narby har studiemedel och tycker liksom Frida Gustavsson att en höjning av studiemedlen för hennes del är välkommen om än inte livsnödvändig.
— Det blir inte något liv i lyx för det men 300 kronor är ändå en tröja eller en telefonräkning, säger hon.
Liksom många andra studenter jobbar Cecilia Narby några helger och kvällar i månaden för att dryga ut kassan lite och "slippa leva på gränsen". Ekonomistudenten Oskar Vedung som sitter och tentapluggar en bit därifrån tar inget studielån utan lever på bidraget och på sparade pengar.
— Jag jobbade en del i somras. Nu bor jag hemma hos mina föräldrar så jag har inte så stora utgifter. Det är nog värre för folk som flyttar hit och inte har något ekonomiskt stöd från sina föräldrar, säger han.
Varken Oskar Vedung eller hans bordsgranne och kursare Dan Flodén tror att 300 kronor mer i månaden kommer att göra någon större skillnad. Det tycker inte heller Sveriges förenade studentkårer som arbetar för att den totala studiemedelssumman ska höjas med 1 500 kronor.
— 300 kronor är alldeles för lite även om det ger en något bättre marginal.
Studenter kommer fortfarande vara beroende av inkomster från annat håll, säger Martin Hofverberg som är vice ordförande för Uppsala studentkår.
Han tycker att en större höjning behövs för att kompensera hyreshöjningarna och studenternas försämrade köpkraft och att det skulle minska den sociala snedrekryteringen bland studenter eftersom färre skulle bli beroende av ekonomisk hjälp hemifrån.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!