Miljöförvaltningen har genomfört en livsmedelskontroll med anledning av att ett 30-tal personer uppgett att de blivit matförgiftade efter att de ätit smörgåsar vid Café Ångström och Restaurang Humlan. Smörgåsarna i fråga bereds och förpackas på Restaurang Humlan i Ekonomikum som sedan skickar ut leveranser till merparten av caféerna och restaurangerna vid Uppsala universitet. I rapporten framgår det att en anställd gick hem från jobbet den 25 september efter att hon känt sig illamående. Men först den 30:e kom utbrottet då tre beställningar, motsvarande ungefär 200 smörgåsar, var smittade.
– Det hela är väldigt märkligt. Mellan den 25:e och 30:e så gjorde vi ungefär 2 500 smörgåsar, men ingen har anmält att de blivit dåliga av dessa, säger enhetschefen vid restaurang Humlan, Senad Sadjak.
Men vinterkräksjukan är en väldigt smittsam sjukdom, en drabbad person kan smitta andra redan dagen innan utbrottet. Under de fem dagarna insjuknade två anställda och restaurangen fick kalla in extrapersonal. Men så fort de fick höra om gäster som insjuknat vidtogs omfattande åtgärder.
– Hela restaurangen har sanerats. Skåphyllor har plockats ut och rengjorts – vi har rengjort väggar, tak och köksredskap. Vi ser självklart väldigt allvarligt på detta och våra anställda är väl medvetna om vad som gäller, säger Senad Sadjak.
Men huruvida det kommer sig att utbrottet endast kom att gälla de tre beställningarna på onsdagen den 30:e oktober är fortfarande oklart.
– Under mina 20 år vid restaurangen så har jag aldrig varit med om något liknande, säger Senad Sadjak.