30 personer magsjuka av cateringmat

Hittills misstänks runt 30 personer ha smittats av cateringmat från Hambergs fisk i Uppsala. Miljökontoret tog på måndagen emot anmälningar från flera sällskap där personer insjuknat.

Uppsala2006-12-11 22:00
Ännu är orsaken till utbrottet inte fastställd men en del talar för att det kan vara örtkryddor som ligger bakom smittspridningen.
- Telefon ringer hela tiden, så vi kan inte ge någon exakt siffra på hur många som har insjuknat. Men det är minst 13 personer från Livsmedelsverket, säger Yvonne Linné, livsmedelsinspektör i Uppsala.

Från Livsmedelsverket
De första anmälningarna till miljökontoret kom från Livsmedelsverket i fredags. I onsdags samlades enheten för kommunstöd vid verket för en utbildningsdag. Ett 20-tal personer åt mat från två restauranger i stan under dagen. Under torsdagen insjuknade de första.
Allt eftersom anmälningarna om kräkningar och diarréer började nå miljökontoret kunde man snabbt utesluta den ena av restaurangerna.
En del av de insjuknade hade nämligen bara ätit av buffén från Hambergs fisk.

Inte samma buffé
Under måndagen fick miljökontoret kännedom om att tolv personer som ingick i två sällskap insjuknat efter att de i torsdags ätit cateringmat från Hamberg fisk. Det är dock inte exakt samma typ av buffé som orsakade smittan bland Livsmedelsverkets personal. Matrester från personalsammankomster på två förskolorna har nu skickats för analys.
Redan i fredags tog miljökontoret prover på rester som kvar av buffén, både på Livsmedelsverket och Hambergs fisk. Bland annat togs prover på paté, rökt lax, kyckling, rosmarinsmör och rostbiff.
- Nu har vi tagit ytterligare prover av livsmedel hos Hambergs fisk. Vi har intervjuat personer för att se om det är något som är gemensamt bland dem som insjuknat. Vi har någon liten misstanke om att det som är gemensamt skulle kunna vara örtkryddor. Därför har vi nu också tagit prover på persilja, basilika och timjan, säger Yvonne Linné.

Ytterligare sjukdomsutbrott
Under måndagskvällen fick miljökontoret kännedom om ytterligare ett sjukdomsutbrott. Ett 30-tal personer som deltagit i en föreningsträff har ätit cateringmat från Hambergs fisk.
- Vi vet att hittills har två av personerna i det sällskapet insjuknat. Under kvällen kommer vi hämta in fler prover som ska analyseras. Vi vet nu också att det varit ett sekundärfall, där en person smittat en annan som inte har ätit maten. Det kan tyda på att det är något slags virus som är orsaken, säger Yvonne Linné.

Provsvar dröjer
Prover från insjuknade har tagits under helgen. Enligt miljökontoret dröjer det ungefär en veckan innan den bakteriologiska analyserna av person- och livsmedelsprover är klara.
- I nuläget kan vi inte säga vad som orsakat matförgiftningen. Vi vet att ingen på restaurangen har varit sjuk, så kanske är det någon råvara som det har varit fel på, säger Yvonne Linné.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om