– Det här ska bli ett folkligt ställe där det ska skramla hela dagen, säger Mats Naesström, en av de fem ägarna till Plockgruppen.
Det är full aktivitet med hantverkare och inredning huller om buller i lokalerna när UNT tittar in. Kan det verkligen bli klart till onsdag?
– Det ska vara så här. Vi har koll på läget, intygar delägaren Tony Thörnlund leende.
Restaurangen kommer att ha uteserveringar framför och bakom Rådhuset, samt restaurang och bar på var sitt plan inne. Det handlar om en stor etablering: Matsalen får 55–60 platser, baren 45 platser, uteserveringen på bakgården 160 platser och uteserveringen på torget 60–70 platser.
– Vi investerar sex–sju miljoner kronor, säger Tony Thörnlund som förklarar att det har gjorts en grundlig marknadsundersökning innan allt drog i gång för ett och ett halvt år sedan.
Inriktningen blir mot det skandinaviska: traditionsrik mat med hantverkstouch.
– Vi vill slå ett slag för det som växer på våra ängar, i skogen och även för vilt. Det ska vara närodlat och lokalt så långt det går, säger Tony Thörnlund.
Det hantverksmässiga kan enligt Mats Naesström exempelvis handla om inläggningar, saltningar och att göra egna korvar.
– Det ska bli en skandinavisk bistro, ingen finkrog. Varmrätterna kommer att kosta mellan 150 och 290 kronor, lovar Thörnlund och Naesström
Satsningen finansieras bland annat med hjälp av leverantörer, vilket är vanligt numera. Dessutom tillkommer banklån, eget kapital ”och en stor arbetsinsats”.
När det gäller inredningen kommer matsalen att gå i traditionell lite gammaldags stil. Bland annat blir bordsytorna i zink, som enligt Mats Naesström åldras vackert. Baren blir modernare.
– Mycket bling-bling, säger Tony Thörnlund.
– Miljön och stämningen är sjukt viktig. Gästerna ställer högre krav på miljön numera, förklarar Mats Naesström.
Plockgruppens ägare är, förutom de redan nämnda, Stefan Wahlstrand, Anders Törnqvist och Tomas Heller. När det gäller matkunskaperna har till exempel Mats Naesström tävlat en hel del tidigare i karriären och har bland annat vunnit Upplandskocken och varit i final i Årets kock. Tony Thörnlund har varit med i juniorkocklandslaget.
Men nu ska de inte stå i köket. Köksmästare blir i stället Anders Törnqvist.
30 nya jobb när ny krog öppnar
Fler än 30 jobb skapas när Edenbergs matsal och bar öppnar i Rådhuset på onsdag. Bakom mångmiljonsatsningen står Plockgruppen.
Foto: Erik Kulo
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!