30 krögare betalade för låg skatt

Skatteverkets specialsatsning mot fiffel inom krogbranschen har medfört att 30 krögare i Uppsala upptaxerats med totalt 7,3 miljoner kronor.Satsningen ledde nyligen till att ägarna bakom Restaurang Athén i Uppsala dömdes till långa fängelsestraff.

Uppsala2004-06-01 00:00
Sedan januari i fjol granskas restaurangägare i bland annat Uppsala extra noga av skatteverket. Genom en revision som ingår i krogprojektet har en härva med grova ekobrott kunnat rullas upp vid Restaurang Athén i Fålhagen.
Som UNT tidigare rapporterat dömdes de båda ägarna i slutet av maj till tre års fängelse vardera för svarta intäkter på 7,4 miljoner kronor.
Många av Uppsalas krögare deklarerar uppseendeväckande låga inkomster. Inom ramen för krogsatsningen kräver skatteverket besked från utvalda restaurangägare hur de finansierat sina levnadsomkostnader trots så små inkomster.
Myndigheten beräknar hur stora intäkter krögarna måste ha haft för att klara sig om de levt på existensminimum. De som inte kan lämna rimliga förklaringar till mellanskillnaden påförs extra skatt.
Flera av krögarna har uppgett noll kronor i inkomst. Ett sådant fall gäller en person som satt in stora summor i sitt krogbolag. Var pengarna kommer ifrån har han inte kunnat förklara och har därför upptaxerats med 577 000 kronor.
Av besluten från skatteverket framgår att många av de ifrågasatta krögarna hävdar att de levt på lån. Inte sällan visar undersökningar att det saknas lånehandlingar och att de påstådda långivarna deklarerat så små inkomster att de knappast kunnat finansiera de uppgivna lånen på normalt sätt.
Michael Andersson, chef för citypolisen i Uppsala, tror att skatteverkets satsning kan få till följd att en del krögare avhåller sig från fusk.
— Slarvar man med ekonomin tror jag att man slarvar även med annat. Blir det bättre ordning på ekonomin kan det nog ge positiva effekter även på annat i branschen som behöver rättas till.

(De båda personer som dömts för brott i Restaurang Athén har inget samband med den nya verksamhet som planeras i kroglokalen.)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om