3 x grottor i Uppland

Stora stenblock, trånga gångar och mörka hålor – när du ska utforska grottor gäller det att inte vara mörkrädd eller ha klaustrofobi.

"Det kommer regelbundet folk och föreningar för att titta på grottan", säger Allan Rodhe, guide.

"Det kommer regelbundet folk och föreningar för att titta på grottan", säger Allan Rodhe, guide.

Foto: Christoffer Bertzell

Uppsala2016-07-24 10:00

En stämningsfull granskog omsluter ­naturområdet i Lagga där grottan gömmer sig bland klippblocken. ­ I närheten av byn syns en gammal väderkvarn med en vacker utsikt över en slätt.

– Väderkvarnen kör vi fortfarande några gånger per år, berättar guiden Allan­ Rodhe. Under sommaren på Lagga­ marknad, 20 augusti, drar vi i gång den och på Kvarnens dag mal vi mjöl som besökare kan köpa.

Allan Rodhe är en av dem som håller liv i Lagga hembygds- och fornminnesförening. Han har varit aktiv i föreningen­ sedan 1993 och håller i turer­ för intresserade som kontaktar dem.

Grottan är en så kallad klippblocksgrotta och består av stora stenblock som inlandsisen skramlade ihop. Den ligger i närheten av Lagga kyrka, och att ta sig hit med bil tar bara 15 minuter från Uppsala.

– Det kommer regelbundet folk och föreningar för att titta på grottan. Många barn tycker mycket om att utforska den och med berättelsen om jätten­ blir det så klart väldigt spännande, säger Allan Rodhe.

Berättelsen om Laggagubben handlar om en jätte som ska ha levt i grottan. En dag ska jätten ha hälsat på en bonde som gick förbi, som hette Jakob. Jätten ville då bjuda bonden på soppa, men bonden tackade nej. När bonden sa att det var bättre att jätten sparade till sig själv för nästa dag, berättade jätten att han ­skulle lämna grottan. Det pinglande­ ljudet från kyrkklockan hade blivit outhärdligt för honom, och därför skulle han ge sig av.

– Därefter ska jätten inte ha synts till, säger Allan Rodhe. Men ­enligt sägnen ska han återvända när Ös­tunasjön har blivit åker, Laggafjärden har blivit äng och klockorna har slutat ringa. Nu är både sjön och fjärden borta,­ men klockorna ringer fortfarande, så jätten håller sig borta, förklarar Allan Rodhe.

Ingången är ganska liten, men grottan är desto rymligare på insidan. Väl inne visar sig ett större rum som har en öppning i taket och fortsätter du längre in kan du krypa ut genom en spännande men tajt passage till andra sidan.

På en sten utanför grottan finns ­stora märken som sägs vara avtryck från jättens­ fingrar. Sägnen säger att han var på väg att kasta stenblocket mot kyrkan för att tysta klockan, men precis innan han skulle hiva i väg stenen ringde klockan, och jätten tappade blocket.

Fler grottor i Uppland

Rövargrottan
Vid sjön ­Vällen i Östhammars kommun finns ­Rövargrottan. Där finns också badplats med gräs, strand och bryggor .

Gillberga gryt
Utanför Hallstavik finns en av de mer populära grottorna i Uppland, som dock kräver lite utrustning och erfarenhet. Inne i berget hittar du flera krypgångar och en stor sal.

Pukebergsgrottan
I Enköpings kommun finns denna grotta där arkeologiska fynd har gjorts. En ­mycket trång ingång, men längre in kan du stå raklång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!