3 000 frågvisa nybörjarstudenter

Vårens nykomlingar är bara hälften så många som höstens, men var och en bär på stora frågor om vad universitetet innebär.I hopp om ledtrådar sökte sig en del till recentiorsmottagningen i Universitetshuset.

Uppsala2006-01-19 08:50
Med ett litet ansträngt leende tar hon i förbifarten emot en broschyr från någon, om någonting. Hon bär redan på en tjock bunt, representanter för det mesta en student kan tänkas intressera sig för dyker nämligen glatt på varenda en innanför Universitetshusets portar. Hon gör som de andra, sätter sig i trappan upp till aulan och bläddrar.
Jozef Khasho från Södertälje ­sitter också där. Han är 22 år och har jobbat på ett gruppboende för människor med grav autism, och som jeansansvarig i en klädbutik.
På lördag flyttar han in en korridor i Flogsta, och sedan börjar fyra års studier på programmet för personal- och arbetslivsfrågor.

3 000 nybörjare
Han är en av 3 000 nybörjarstudenter den här terminen, och helt ny i Uppsala.
— Vardagen kommer att bli avsevärt annorlunda, spår han innan han går in i aulan.
Rektor Bo Sundkvist, prydd med glänsande rektorskedja, välkomnade recentiorerna och berättade att de är den 530:e årskullen vid Nordens äldsta universitet.
— Recentior betyder färskare eller nyare, men det ligger inget nedsättande i det.
Recentior Malin Anger, 20 år från Tärnsjö, ska läsa till sjukgymnast och oroas lite över hur det ska gå att komma in i den nya studietekniken.
Rektorns råd var att inte bara ­ägna sig åt studierna, men att kafébordet är en bra plats när man gör det.
Sång och musik varvades sedan med tal av ordförande för komunfullmäktige, studentkåren och studentnationerna.
Alla påpekade att Uppsala universitet inte bara är tradition, även om många sådana exempel framhölls.

Invand säkerhet
Det invanda ger hur som helst säkerhet. Akademiintendent Per Ström avslutade ceremonin med att tipsa studenterna om att det ­efteråt borde finnas något konkret att hämta hos studentkåren.
— Jag vet inte om det är så, men det har ju alltid varit så att det har funnits bullar där...
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om