Under tisdagen åtalades 58 personer vid Uppsala tingsrätt för bland annat narkotikabrott. Enligt åklagaren handlar det om ett kriminellt nätverk med bas i Uppsala.
Utredningen inleddes den 20 maj 2020 då polisen stoppade en bil i Uppsala. Det resulterade i en husrannsakan i en lägenhet i Fålhagen där narkotika, skjutvapen och sprängladdningar togs i beslag.
Nästan samtliga åtalade kommer från Uppsalatrakten och merparten misstänks för att ha köpt narkotika. Det har i flera fall rört sig om så kallad kristall, en narkotikaklassad nätdrog. En av åtalspunkterna gäller en man som greps på Resecentrum i Uppsala med 15 kilo kristall som han ska ha smugglat från Holland.
En 29-årig Uppsalabo pekas ut som centralgestalt i utredningen. Mannen, som förnekar brott, uppges ha haft en styrande roll i narkotikaaffärerna. Han ska även ha legat bakom en stor del av hanteringen av sprängmedlen.
Mannen åtalas dessutom för grovt bedrägeri sedan han påstås ha lurat en person att betala 190 000 kronor för två falska Rolexklockor. 29-åringen har tidigare avtjänat ett fängelsestraff på 7,5 år för att ha skottskadat en Uppsalaföretagare vid ett rån 2013. UNT har sökt mannens advokat.
En annan utpekad huvudfigur, en Södertäljebo, åtalas för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott. Mannen dömdes 2012 för ett uppmärksammat mord i Södertälje på en kriminellt belastad Uppsalabo.
Nätverket har varit välförsett med vapen. Under utredningen har polisen beslagtagit två pistoler och fem automatkarbiner. Flera personer åtalas även för penningtvättsbrott. De ska ha godkänt att pengar från brott satts in på deras konton.
– Trots små eller inga inkomster har vissa av dem kunnat bekosta resor, dyra klockor och rört sig med stora mängder kontanter, säger Thomas Forsberg.
En del av bevisningen består av avlyssnade meddelanden från krypterade Encrochat–telefoner. I fjol lyckades fransk polis forcera krypteringen i Encrochat som använts av tusentals kriminella personer runt om i Europa. Det har lett till att mängder av brott, bland annat mord, har förhindrats eller är på väg att klaras upp.
Personer som figurerar i målet ska även ha hanterat stora mängder sprängmedel och en del av åtalet gäller förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. I juni 2020 påträffades 113 kilo dynamit i en bil i Björklinge. Dessutom hittade polisen en färdigbyggd bomb på nio kilo i en källare i Fålhagen. Åklagare misstänker att sprängämnen skulle användas för att attackera poliser.
Polisutredningen har omfattat fler än de 58 personer som kommer att ställas inför rätta men enligt åklagaren har bevisningen inte räckt för åtal mot dessa personer.
En stor del av de åtalade har ingått i samma umgängeskretsar. Till stor del handlar det om personer i 20–årsåldern.
– Vissa har varit kända för mindre brott medan andra är ostraffade, uppger Thomas Forsberg.
Har det blivit vanligare med den här typen av kriminella nätverk?
– Nätverk som säljer narkotika finns över hela landet och jag vet inte om de blivit fler. Men anmärkningsvärt är att nätverken oftare använder sig av kraftigare vapen och sprängmedel. Det är en utveckling som kommit de senaste åren, säger Thomas Forsberg.