28-åringen nekar till Krusenbergsrånet

På torsdagen inleddes rättegången mot den 28-årige man som står åtalad för att tillsammans med en kumpan ha rånat och fört bort en 75-årig kvinna i Krusenberg söder om Uppsala. Om han fälls riskerar 28-åringen ett fängelsestraff på mellan fyra och tio år.

En kriminaltekniker från Uppsalapolisen på väg till torpet morgonen efter rånet.

En kriminaltekniker från Uppsalapolisen på väg till torpet morgonen efter rånet.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2009-05-07 16:56
Polisen har bara lyckats identifiera och gripa en av gärningsmännen. 28-åringen, som är skriven i Karlskronatrakten, stod när rättegången inleddes åtalad för grovt rån, människorov, bedrägeri och övergrepp i rättssak. Åklagare Elin Blank framhöll i sitt inledningsanförande brottets hänsynslöshet mot en kvinna som var särskilt utsatt på grund av sin ensamhet och höga ålder. Åklagaren valde dock att dra tillbaka en av åtalspunkterna, som rörde övergrepp i rättssak. Den 75-åriga kvinnan hävdade nu inte längre att hotet från de båda gärningsmännen gällde om "hon skulle kontakta polisen".

Det var kvinnans stulna mobiltelefon som ledde polisen till den nu åtalade mannen. Samtalslistorna till och från telefonen och telefonens lokalisering utgjorde ett av åklagarens starkaste kort under rättegångsanförandet. Hon menade att ett stort antal samtal som spårats till den stulna mobiltelefonen kan bindas till 28-åringen, då samtalen gått till flera av hans bekanta.
- Vi kan följa telefonens väg under det följande dygnet. Listan på kontakter till rånarens telefon är lång, sade hon.

Den 28-årige mannen nekade till alla åtalspunkter som rörde brott mot den målsägande kvinnan. Däremot erkände han sig skyldig till en separat åtalspunkt som rörde försök till stöld i en Statoilbutik i Märsta samma natt. Fotomaterial från en övervakningskamera på platsen visar att 28-åringen rör sig i lokalen tillsammans med två andra män. Enligt åklagaren ska två av männen - en av dem den åtalade - därefter ha begett sig till kvinnans bostad och utfört rånet.

28-åringen bestred detta. Han hävdade i stället att de åkt vidare till en kontakt i Märsta för att köpa hasch, där de båda andra männen ska ha lämnat platsen. Själv begav sig 28-åringen till en annan kontakt i Stockholm för övernattning. På upprepade förfrågningar från åklagaren vägrade den åtalade att lämna ut namn på några av dessa personer, trots att det eventuellt kunde ha givit ett alibi åt honom. Han motiverade detta med att "han skulle kunna råka illa ut" om han angav andra personer som bistått honom, eftersom han var på rymmen från en kriminalvårdsanstalt i Malmö när händelserna inträffade.

Under torsdagen hördes även den 75-åriga kvinnan. Hon uppträdde samlat men var lågmäld och berättade om en tuff livssituation efter rånet. När hon i rätten tillfrågades om hon kunde identifiera den åtalade var hon säker på sin sak. 28-åringens advokat Lars-Åke Chorell pekade å sin sida på tveksamheter i samband med identifieringen av den åtalade. 75-åringen lämnade i de första polisförhören inte några fullständiga signalement på gärningsmännen. Dessutom är en annan person - som kvinnan pekade ut i fotokonfrontationen som en av de troliga rånarna - inte misstänkt för brottet.

Rättegången avslutas med de båda sidornas slutpläderingar under fredagen. Till dess ska ytterligare vittnen höras, bland annat flera kontakter till den åtalade samt den anställde i den råndrabbade Statoilbutiken i Märsta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om