Mittenstyret vill ge hela Uppsala en nystart

Med 1,5 års pandemi i ryggen, och med ett år kvar till valet, satsar mittenstyret i Uppsala en halv miljard mer i nästa års budget. Mest pengar får skolan och äldreomsorgen.

Under onsdagen presenterade Uppsalas mittenstyre (S, L, MP) sin budget för 2022. I fokus står trygghet, skola, jobb och klimat. Men kommunalråden Fredrik Ahlstedt (M) och Tobias Smedberg (V) är inte imponerade.

Under onsdagen presenterade Uppsalas mittenstyre (S, L, MP) sin budget för 2022. I fokus står trygghet, skola, jobb och klimat. Men kommunalråden Fredrik Ahlstedt (M) och Tobias Smedberg (V) är inte imponerade.

Foto: Ebba Örn

Uppsala2021-09-01 17:59

Mittenstyret (S, L, MP) beskriver budgeten som en nystart för Uppsala efter pandemin. Skatten lämnas oförändrad, och för äldrenämnden, socialnämnden och utbildningsnämnden slopas de effektiviseringskrav som varit planerade.

– Det här är en expansiv budget. Vi satsar på ökad trygghet, på skolan, klimatet och på jobben, och tillför en halv miljard extra till välfärden, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

De fyra områden som får särskilt utrymme känns igen från föregående år. Störst tillskott får skolan, på totalt 256 miljoner kronor i och med det slopade sparkravet. Helena Hedman Skoglund (L) är utbildningsnämndens ordförande.

– Vi fortsätter jobba för en likvärdig skola, och stärker upp så att alla barn får rätt förutsättningar för att klara skolan. Bland annat satsar vi extra på lovskolor för att säkerställa att det finns resurser att ta igen undervisning som gått förlorad det senaste året, säger hon.

Under punkten trygghet finns bland annat fortsatta satsningar på avhopparverksamhet, förebyggande insatser mot kriminalitet redan i mellanstadieålder samt satsningar mot hedersrelaterat våld. Sex miljoner kronor går till att fortsätta arbetet med kommunala ordningsvakter, två miljoner till kameraövervakning.

På tok för lite menar kommunalrådet Fredrik Ahlstedt (M). Han skulle vilja se dubbla satsningar på trygghetsskapande åtgärder.

– Man får inte direkt känslan av att trygghetsfrågan är den mest prioriterade. Visst ska vi satsa på skolan och äldreomsorgen, men Uppsalaborna måste våga gå ut. Narkotikaproblemen har aldrig varit större, vi ser rån och misshandel i princip dagligen. Det går alldeles för långsamt i den här frågan.

Inte heller Vänsterpartiets kommunalråd Tobias Smedberg är helt imponerad av mittenstyrets budget.

– Det som är bra är att man för första gången på många år inte har sparkrav på äldreomsorgen, ett resultat av våra budgetförhandlingar. Men man envisas fortfarande med väldigt stora överskott, på två procent. Det visar att man inte förstår att välfärden här och nu behöver pengar, säger han.

Mittenstyret lovar en halv miljard extra till välfärden. Är inte det en satsning?

– Uppsalas ekonomi växer för att Uppsala växer, det är inte en satsning. Ska man göra riktiga satsningar får man dra ner på överskottsmålen, säger Smedberg.

Den totala budgeten för nästa år omfattar 13,6 miljarder kronor, 512 miljoner mer än budgeten för 2021. Enligt Erik Pelling (S) är det ökade skatteintäkter som gör det möjligt att satsa en halv miljard mer till nästa år.

– Vi blir fler i Uppsala, vilket ökar kostnaderna men också skatteintäkterna. Under pandemin har vi även fått förstärkning i form av permitteringsstöd och generella statsbidrag, och faktiskt lyckats komma ganska lindrigt undan. Det går bra för Uppsala.

Ni kallar det här för en nystart för Uppsala och ökar budgeten med en halv miljard. Hur mycket spelar det in att det är valår nästa år?

– Pandemin har inneburit en oerhörd ansträngning för stora delar av samhället, och det vore konstigt om vi inte satsade nu. Sedan är det upp till väljarna om de tror på vår politik, säger Pelling.

Nämndernas totala omsättning ligger på 17 miljarder, inkluderat även statsbidrag och avgifter. Mittenstyrets budget stöds av Vänsterpartiet som bland annat fått igenom krav om slopade sparkrav på äldrenämnden.

Budgeten för 2022

Mittenstyret (S, L, MP) beskriver budgeten för 2022 som en "boost för Uppsalas välfärd", där man går in med 512 miljoner kronor mer än 2021.

Mest pengar läggs på skolan och äldreomsorgen, som får 5,7 miljarder respektive drygt två miljarder kronor.

Även oppositionspartierna kommer att presentera sina respektive budgetar innan frågan behandlas av kommunfullmäktige i november.

I och med att mittenstyret förhandlat med Vänsterpartiet har deras budget majoritet i fullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!