I somras slutade prefekten, det vill säga chefen för institutionen, efter bara ett år på uppdraget. Redan i våras reagerade arbetsmiljögrupper på situationen och arbetsmiljöansvaret togs över av dekanen för samhällsvetenskapliga fakulteten, professor Joakim Palme. Enligt honom var det prefektens helt egna beslut att lämna sitt uppdrag i förtid.
Under sommaren har företaget Falck healthcare utrett arbetsmiljön genom intervjuer med 25 medarbetare på olika positioner: forskare, administratörer, doktorander och lärare.
Enligt rapporten, som UNT läst, känner flera intervjuade en "belastning eller till och med en rädsla i en situation präglad av osäkerhet, utsatthet och prestation". Flera har också lyft fram ett "klimat som är präglat av konfliktprocesser mellan ledande företrädare".
Men bilden uppges samtidigt vara splittrad. Många säger sig trivas med sina medarbetare och är positiva till samarbetskulturen. Här finns också några som inte känner till konflikterna utan enligt rapporten mer generellt pratar om "ett klimat som är delvis problematiskt".
Till stor del verkar konflikterna och arbetsmiljöproblemen hänga samman med relationen mellan institutionen i sin helhet och den enhet inom den som heter Cesar, Centrum för socialt arbete. Cesar startades 2018 och är värd för socionomprogrammet med över 400 studenter, men är också ansvarig för forskning, forskarutbildning och utbildning på grund- och avancerad nivå i socialt arbete.
Enligt rapporten krävs här medling med hjälp av neutral part, men också att fakulteten väljer väg för Cesar och ökar tydligheten när det gäller organisation, ansvar och befogenheter mellan parterna.
Enligt Joakim Palme, professor i statskunskap och dekan och därmed närmast ansvarig över institutionsnivån, har arbetsmiljöutredningen gjorts efter orosanmälningar till ledningen.
– Rapporten visar att mycket fungerar bra, exempelvis samarbeten mellan forskare, men att allt inte gör det. Men för oss på fakulteten är nu huvudfrågan behovet av organisatoriska förändringar, säger han.
Starten för Cesar 2018 har inneburit en stark tillväxt för ämnesområdet socialt arbete när det gäller studenter, ekonomiska anslag och forskning, uppger Joakim Palme.
– Det är väldigt positivt på ett sätt. Men det har uppstått växtvärk. Nu måste vi anpassa oss organisatoriskt till det. De problem som finns i övrigt, ser vi kan härledas till de organisatoriska spänningarna, säger han.
Men anställda vittnar om rädsla, utsatthet och osäkerhet. Då har det gått ganska långt. Hur kan det ha fått göra det?
– Det är naturligtvis en bra fråga. Vi har jobbat med detta en längre period. Men inledningsvis kan spänningarna öka när något uppmärksammas. Nu har vi gjort en del förändringar som enligt de indikationer jag har fått har tagit oss i önskvärd riktning, men som ännu inte i tillräcklig utsträckning minskat rädslor och utsatthet.
Är det här först och främst en fråga om ledningsproblem?
– Nej, enligt rapporten är det i grunden ett organisatoriskt problem, som spiller över på ledningsnivå och vidare till personalen.
När Cesar grundades bestämdes att det skulle avgöras under 2021 om enheten skulle bli en egen institution. Bristerna i arbetsmiljön har understrukit vikten av det beslutet.
– Vi ska fatta ett bra beslut i dialog med berörda, säger Joakim Palme.