Rekordstort beslag av sprängmedel kopplas till Uppsala

Den dödliga sprängningen i Fullerö och ett stort parti sprängmedel i Björklinge blev inledningen på landets största utredning av illegala sprängmedel någonsin. 24 ton sprängmedel har tagits i beslag.

2020 hittades 112 kilo dynamit i en bil vid en bensinmack i Björklinge. Det ärendet ingår inte i den aktuella utredningen.

2020 hittades 112 kilo dynamit i en bil vid en bensinmack i Björklinge. Det ärendet ingår inte i den aktuella utredningen.

Foto: Polisen

Uppsala2024-01-18 17:31

Den 28 september i fjol omkom en kvinna vid en explosion i Fullerö någon mil norr om Uppsala, ett dåd som misstänks vara en del av konflikterna kring Foxtrot-nätverket.

undefined
Explosionen i Fullerö i september 2023 har enligt polisen kopplingar till det aktuella ärendet med 24 ton sprängmedel.

Två veckor senare beslagtog polisen cirka 200 kilo sprängmedel i Björklinge. Partiet på 200 kilo betecknades som "oerhört omfattande". "Vi kan inte komma på ett ärende i närtid där vi har gjort ett lika omfattande beslag av sprängmedel", sa Uppsalapolisens presstalesperson Mathias Rutegård.

undefined
I oktober i fjol hittades 200 kilo sprängmedel i Björklinge. Enligt polisen förhindrade tillslaget flera potentiella grova våldsbrott och sprängningar.

Men det var ingenting jämfört med vad som väntade.

– Utredningarna av ärendena i Fullerö och Björklinge ledde oss vidare. Mellan november och januari beslagtog polisen totalt 24 ton sprängmedel i Norrland och Stockholmsområdet, berättar Anton Widmark vid Uppsalapolisen som arbetar med utredningen.

undefined
Anton Widmark vid Uppsalapolisen utreder en del av jätteärendet där spåren lett från Uppsala och Björklinge till bland annat Haparanda.

Det är 120 gånger mer än jättefyndet i Björklinge och mängden är så stor att det skulle krävas lastbil för att forsla bort det. Enligt polisens mediecenter finns inga uppgifter om något annat ärende där så mycket som 24 ton sprängmedel säkrats. Som en jämförelse kan nämnas att polisen under fjolåret tog sammanlagt tio ton i landet.

Enligt Anton Widmark finns kopplingar mellan Fullerö och Björklinge å ena sidan och 24-tonbeslaget å andra sidan. Han säger att utredningen är inne i ett känsligt läge och vill inte gå in närmare på vad den gett.

undefined
Utrustning till en bomb som beslagtogs i en källare i Fålhagen 2020. Enligt åklagaren i det sedan länge avgjorda målet skulle en polisbyggnad sprängas.

Misstankarna gäller bland annat förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. En del av ärendet omfattar tio ton sprängmedel som påträffats i Haparanda.

– En man i 70-årsåldern är häktad i den delen, säger åklagaren Rickard Finnberg som inte vill lämna fler uppgifter. 

undefined
Kammaråklagare Rickard Finnberg uppger att en man är häktad för illegalt innehav av tio ton sprängmedel i Haparanda. Enligt polisen består ärendet av ytterligare flera delar.

De sprängmedel som polisen tagit används normalt vid gruvbrytning och byggentreprenader. Enligt Anton Widmark har vissa partier spårats till olika företag. Av okänd anledning har dock dessa företag inte polisanmält att de blivit av med varorna.

– Hanteringen och kontrollen av sprängmedel är synnerligen bristfällig, menar Anton Widmark.

undefined
2020 hittades 112 kilo dynamit i en bil vid en bensinmack i Björklinge. Det ärendet ingår inte i den aktuella utredningen.

Vad gäller beslaget på 200 kilo i Björklinge i oktober är två personer i 30-årsåldern häktade.

– Det finns misstankar om kopplingar till Foxtrotnätverket, säger kammaråklagare Johan Strömbäck som tror att åtal i Björklinge-delen kan väntas tidigast i februari.

undefined
En rörbomb med två kilo sprängmedel räcker för att förstöra en port. På bilden en port vid Gimogatan i Uppsala som utsattes för en explosion i december 2023.

Ett av de större ärenden med sprängmedel som Uppsalapolisen utrett på senare år gäller 112 kilo dynamit som hittades norr om Uppsala 2020. Enligt utredningen hade människor på flera hundra meters håll kunnat sväva i livsfara om sprängmedlen exploderat.

Sprängmedel

Det går inte utifrån vikten att avgöra sprängkraften på explosiva varor i allmänhet. Effekten av en sprängning beror på en rad faktorer som vilken produkt det är fråga om, under vilka omständigheter och i vilken miljö den exploderar.

Några kilo sprängmedel brukar räknas som en stor explosiv anordning. I något enstaka fall har det förekommit anordningar på upp mot 20 kilo.

Under 2023 omhändertog Polismyndigheten omkring tio ton sprängmedel i riket som helhet. Volymen talar enligt polisen för att tillgången på illegala sprängmedel ökat.

Källa: Polisens nationella mediecenter 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!