Den 21 januari 2002 mördades Fadime Sahindal av sin egen pappa för att hon ville bestämma över sitt eget liv.
Under lördagen anordnades den traditionella kransnedläggningen i hennes minne på Gamla kyrkogården i Uppsala.
På plats var jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L), landshövding Göran Enander och inte minst Sara Mohammad, grundare av föreningen GAPF (Glöm aldrig Pela och Fadime).
Trots att det gått över 20 år sedan Fadime mördades har vi enligt Sara Mohammad mycket kvar att göra för att stoppa hedersrelaterat våld – i Sverige och världen.
– Kunskapen och medvetenheten har ökat i samhället de senaste 20 åren, även i den utsatta målgruppen. Men det känns som att vi tar ett steg framåt sen sju steg bakåt.
Under 2021 hörde omkring 260 hedersutsatta kvinnor av sig till GAPF. 2022 var siffran något högre, uppger hon.
Föreningen arbetar aktivt för att förhindra hedersförtryck i olika former. Förra året följde GAPF, liksom många andra, protesterna i Iran efter mordet på 22-åriga Mahsa Amini.
Den unga kvinnan misshandlades svårt av iransk moralpolis efter att ha burit sin slöja "fel". Hon dog efteråt i fångenskap.
Enligt Mohammad har händelsen – och inte minst de offentliga protesterna där kvinnor och män öppet brände slöjor – gett föreningen ny energi för att förbjuda plagget i Sverige. Åtminstone i skolan för barn.
– I Sverige normaliserar vi hijabtvång på flickor och kvinnor. Det är viktigt att solidariskt stå upp för de modiga kvinnorna och männen i Iran. Men det blir inte trovärdigt när våra politiker blundar för tvånget här i Sverige – där små flickor ända ned till förskoleåldern tvingas bära hijab. Därför uppmärksammar vi hijabfrågan i vår åtgärdslista som ska lämnas till politiker och myndigheter.
Enligt Mohammad har Paulina Brandberg, justitieminister Gunnar Strömmer (M) samt tidigare statsministern, Magdalena Andersson (S), lovat ett möte med GAPF för att diskutera bland annat slöjförbudet.
Ett möte hon hoppas blir av.
– Jag är inte pessimist utan realist. Men vad jag har lärt mig under mina 30 år i Sverige är att saker går segt. Jag hoppas att iranska kvinnors ord och protester mot hijabtvånget gör att man öppnar ögonen ännu mer för de hijabvägrandes utsatthet och att det hjälper oss att få till ett hijabförbud i skolan här i Sverige också.