''200 Arlandajobb hotade''

Flygplansunderhållet på Arlanda är åter under luppen. SAS Technical Services vill pressa kostnaderna på grund av hårdare konkurrens. Fack och lokalpolitiker befarar att underhållet läggs ned och har vänt sig till regeringen.

Uppsala2005-04-30 00:00
Representanter för SAS Technical Services, STS, och Transport träffades under fredagen för att diskutera utvecklingen. Vad mötet ledde till är inte känt. Transports ombudsman Jonny Fransson vill inte närmare kommentera läget.
— Vi vet inte riktigt vad det här innebär och har svårt att säga något. STS har presenterat ett ekonomiskt underlag men vi räknar på olika sätt, säger han.
Situationen var lika dramatisk för knappt två år sedan när STS omorganiserade flygplansunderhållet i Skandinavien. Farhågor fanns då för att Arlanda skulle förlora hela verksamheten. Resultat blev att Arlanda fick behålla sitt medeltunga underhåll. STS vd Örnulf Myrvoll sade till UNT att "Arlanda borde kunna se rimligt ljust på framtiden".

200 jobb i fara
Men nu är alltså en ny genomlysning av verksamheten på gång. Tre flygplatser berörs, Arlanda, Gardemoen och Sola i Stavanger. Transport befarar åter att STS kommer att lägga ned underhållet och har tillsammans med kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna kommun, Anders Johansson (s), skrivit till näringsminister Thomas Östros och bett om hjälp. Anders Johansson skriver bland annat att Norska politiker och fackföreningsrepresentanter agerar för att få underhållet till Norge.
"Om det försvinner från Arlanda så försvinner 200 jobb. Det i sig är skäl nog för den svenska regeringen att agera. STS styrelse fattar beslut den 9 maj", skriver Anders Johansson.

''Inte aktuellt att lägga ner''
Enligt STS informationschef Birgitta Högman är det inte aktuellt att lägga ned underhållet vid någon av de tre flygplatserna i dag. Däremot måste kostnaderna sänkas. Vad styrelsen kommer att ta ställning till i maj är hur processen för att åstadkomma det ska se ut.
— Vi är utsatta för hård konkurrens och det finns risk för att vi kommer att få överkapacitet. Alla enheter måste komma ned i pris och kostnadsnivå för att vi ska kunna få fler kunder, säger hon.

UNT: Finns ingen risk för att underhållet på Arlanda läggs ned?
— Inte i detta läge. Men situationen kan ändras snabbt. Vi vet inte hur det är om sex månader eller ett år. Därför måste vi se till att vi har en konkurrenskraftig prisnivå.

UNT: Kommer ni att dra ner på antalet arbetstillfällen?
— Det får den undersökning vi nu gör visa. Det finns indikationer på att vi lyckats få ned kostnaderna. Samtidigt vill flygbolagen ha lägre priser. De beställer också mindre underhåll till sina plan, säger Birgitta Högman.
Av de tre flygplatserna görs minst underhåll på Arlanda, cirka 215 000 timmar per år.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om