– Om studien faller väl ut kommer den att leda till att rutinerna för den gynekologiska hälsokontrollen förändras för kvinnor i alla åldersgrupper, säger professor Matts Olovsson vid Akademiska sjukhusets kvinnoklinik.
UNT har tidigare berättat om hur Uppsala län från årsskiftet är först i landet att erbjuda kvinnor över 50 år som kommer till den gynekologiska hälsokontrollen ett test för att upptäcka cancerframkallande HPV-virus i stället för det traditionella cellprovet.
– I den åldersgruppen är vinsten störst med att använda virustestet, men flera tidigare studier pekar på att virustestet är överlägset cellprovet även i yngre åldersgrupper ända ner till 30 år, säger Matts Olovsson.
Studien ska omfatta närmare 20 000 kvinnor i åldrarna 30 till 60 år. Alla som står i tur att kallas till den gynekologiska hälsokontrollen får en skriftlig förfrågan om att delta i studien. De som tackar ja kommer att lottas till antingen vanlig cellprovtagning på vårdcentralen eller till att i hemmet själva ta och skicka in ett virusprov för analys.
I enkätstudier svarar de flesta kvinnor att de skulle föredra att själva ta ett prov i hemmet framför att besöka vårdcentralen.
– Vi tror därför att hemtest på sikt kommer att öka deltagandet i den gynekologiska hälsokontrollen. Sedan tidigare vet vi att kvinnor väl klarar av att själva ta ett virusprov, men möjligheten att få hjälp att ta provet på vårdcentral bör finnas kvar, säger Matts Olovsson.
Enligt den modell för virustestning som prövas i den nya studien är det först om två prover tagna med några månaders mellanrum påvisar farliga hpv-virus som kvinnan kommer att kallas för att lämna ett vävnadsprov från livmodertappen.
– Vår hypotes är att vi på detta sätt kommer att kunna påvisa och åtgärda minst 25 procent fler fall av förstadier till livmoderhalscancer än vi gör när diagnostiken baseras på cellprover, säger Matts Olovsson.
Det kommer att dröja ungefär två år innan studien avslutas och forskarna får svaret på frågan om hypotesen stämmer.
– Enligt min bedömning kommer vi sannolikt om några år att kunna gå över till hemprovtagning för virusanalys för alla kvinnor i åldern 30 till 60 år, säger Matts Olovsson.
Men kommer det inte att bli dyrt att ersätta en etablerad verksamhet med cellprovtagning med virusprovtagning i hemmet och laboratorieanalyser av proverna?
– En ekonomisk utvärdering ska ingå i studien. Men redan nu finns beräkningar som visar att en övergång till hemprovtagning för virusanalys är ekonomiskt fördelaktig både för vårdgivaren och för patienten, säger Matts Olovsson.
018-478 13 12
20 000 kvinnor i jättestudie
En jättestudie i Uppsala län ska ge svar på frågan om ett virustest i hemmet leder till att fler fall av förstadier till livmoderhalscancer kan upptäckas och behandlas bort än med traditionell cellprovtagning på vårdcentralen.
FAKTA
150 kvinnor dör varje år
Omkring 450 kvinnor insjuknar årligen i livmoderhalscancer i Sverige och cirka 150 dör i sjukdomen. Nära hälften av kvinnorna som insjuknar är yngre än 50 år och cirka 15 procent av dödsfallen inträffar i den åldersgruppen.
Det hemtest för HPV-virus som används i studien har utvecklats av forskare vid Uppsala universitet. Provet tas med en liten pinne som förs upp i slidan och skickas sedan med posten till ett laboratorium för analys.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!