Idag finns det 180 restauranger i Uppsala och nästan alla söker årligen tillstånd för en uteservering. 2021 inkom 194 ansökningar till kommunen, 2022 sökte 167 verksamheter tillstånd. I år har 137 ansökningar skickats in och nya skickas in varje vecka.
– Om man kollar fem år tillbaka så har det ökat. Man ser absolut en trend. Många vill ha en uteservering och man lägger ned tid på den. Det är viktigt med hur den ser ut. Man satsar lite mer på sin uteservering idag, säger Lina Berg, enhetschef på stadsbyggnadsförvaltningen.
Ett av de nya tillskotten för i år är den koreanska restaurangen Keemchi som öppnade i januari. Deras uteservering består av träbänkar och fyra bord målade i brunt. Några få steg bort står grannens turkosa bänkar – även de har valt samma färg som sin logga.
– Det är allmänt svårt att driva restaurang. En uteservering drar folk. Det är attraktivt att sitta ute och när människor går förbi och ser maten blir de intresserade, säger Philippe Lagerkvist, restaurangchef.
Den mörkare och mer gömda lokalen som inte har en stor lysande skylt på fasaden gynnas av sittgruppen på gågatan. Valet av en uteservering grundar sig i att tillföra det lilla extra för kunder och restaurangen. Idéer för utveckling finns och i framtiden kanske den kommer att vara inglasad.
– För oss är det viktigt att människor kan njuta av frisk luft och sol. Därför vill vi erbjuda det till våra kunder. Den är som mest populär på soliga dagar, säger Philippe Lagerkvist.
Restaurangerna ansöker tillstånd hos polisen som vidarebefordrar ansökan till kommunen. Båda måste godkänna tillståndet. Just nu är handläggningstiden längre än normalt hos polisen eftersom trycket är för närvarande högt.
George M Karademir, delägare och restaurangchef på restaurang Magnussons, ansöker årligen för sin uteservering och har som vana att skicka in sin ansökan redan i början på året.
– Cirka 30 procent av vår omsättning kommer från uteserveringen. När det är sol tar sig folk ut. Sommaren är högsäsong, folk blir gladare då. Det är mer spontana besök och drop in-gästerna ökar, säger han.
Ökningen av uteserveringar oroar inte George M Karademir. En livlig stadskräna och flera alternativ anser han gynnar verksamheter.
– Om jag hade fått bestämma hade alla legat på en och samma gata. Uppsala är krogtätt och jag tror framförallt att ökningen av uteserveringar beror på att det kommit fler krogar. Det är bara kul, det skapar flöde, säger han.
Förutom att uteserveringarna ökar blir det alltmer populärt att ha öppet året runt. Det tros vara en effekt av pandemins restriktioner.
– Det har hållit i sig att man vill sitta ute en längre tid och fler söker tillstånd för att ha öppet året runt. Man vill inte bara ha öppet på sommaren utan även sen höst och tidig vår, säger Lina Berg.
De två restaurangerna är överens om att ansökningsprocessen är enkel. George M Karademir belyser dock några svårigheter när det kommer till att utveckla uteserveringen. Bland annat att ritningarna inte alltid tolkas korrekt och att det är svårt att beviljas bygglov för inglasning.
– Det vanliga är att man vill ha en uteservering som gör att framkomligheten blir dålig för gående eller att det påverkar ledstråk för synnedsatta. Ibland kan det även ske missförstånd. Exempelvis att underlaget är otydligt, säger Lina Berg.