Den 9 september 2020 anlände en bil till Tullen i Malmö. Tullpersonalen upptäckte att den var lastad med 29 kilo cannabis men lät den passera för att se om andra inblandade skulle ta emot partiet.
När bilen kom till Norrköping såg polisens spanare hur en Volkswagen Passat mötte upp knarkbilen. Passaten kördes av en gängkriminell 18-åring som var tvångsomhändertagen för vård. Polisen slog till och beslagtog knarkpartiet.
Enligt åklagaren hade 18-åringen åkt till platsen i syfte att köpa narkotikan och han dömdes till drygt två års fängelse för bland annat försök till grovt narkotikabrott.
18-åringen var omhändertagen enligt LVU, lag om vård av unga, och placerad i familjehem via det Uppsalabaserade vårdföretaget Amplexo. I 18-åringens mobil hittade polisen uppgifter som kopplade Amplexo till Passaten.
18-åringen och en annan person i härvan hade skaffat Passaten två veckor innan narkotikapartiet smugglades till Sverige. De var mycket angelägna om att köpa fordonet. En möjlig förklaring till att de ville ha just den bilen var att den var registrerad på ett företag och därför inte skulle väcka polisens uppmärksamhet.
Priset var 315 000 kronor vilket kumpanerna försökte betala kontant, men banken misstänkte penningtvätt och sa nej.
I den vevan verkar Amplexo ha kommit in i bilden. 18-åringen började chatta med ett mobilnummer som var registrerat på en anställd vid Amplexo. Mobilinnehavaren, som vi kan kalla Amplexo-mannen, arbetade med att ta hand om kriminella ungdomar. Två år tidigare hade Amplexo-mannen själv dömts till fängelse efter skattefusk för miljoner.
Amplexo-mannen föreslog ett upplägg på hur Passaten skulle registreras och skrev till 18-åringen: "Bror, ingen stress, den kommer reggas på Amplexo eller så i några dagar, sen måste ni komma med ett namn så reggas den över". På så sätt blev inte bilen registrerad på de båda brottsdömda köparna.
Enligt polisen betalades bilen av Amplexo. Den är fortfarande i beslag och en förundersökning om penningtvättsbrott pågår kring turerna med fordonet. Misstankarna riktas dock inte mot Amplexo-mannen. Ärendet handläggs av kammaråklagare Thomas Ramstedt som inte vill lämna några kommentarer.
Ytterligare en person i knarkhärvan var LVU:ad och placerad i familjehem via Amplexo samtidigt som han begick brott. Det gäller en 19-åring som fick drygt två års fängelse för grovt narkotikabrott. Han var skriven i Enköping men var han egentligen bodde lyckades polisen aldrig utröna.
Under utredningen gjorde polisen i november 2020 husrannsakan i en lägenhet i Solna där man hittade bland annat narkotika, ammunition och en klocka värd 45 000 kronor. Bostaden användes som jourlägenhet åt ungdomar som var placerade via Amplexo. I lägenheten bodde en 20-årig man som vid razzian var anhållen i sin frånvaro för grovt vapenbrott. Han dömdes senare till drygt fem års fängelse.
En polis som arbetat med utredningen är mycket kritisk till Amplexo.
– Företaget verkade inte seriöst. Vi såg till exempel hur en LVU:ad person som Amplexo ansvarade för kunde åka utomlands och vi misstänker att det var för att köpa narkotika. Att det kunde ske samtidigt som personen var omhändertagen för vård ger en bild av hur illa det fungerade, säger polisen som vill vara anonym.
– Utredningen gällde misstankar om grova narkotikabrott och grova vapenbrott och det var slående att Amplexo dök upp flera gånger i ärendet. Socialtjänsten i kommunerna som de placerade ungdomarna kom ifrån visste inte vad som pågick utan hade bilden av att placeringarna fungerade bra, uppger polisen.
Han konstaterar att Amplexo fick stora summor av kommunerna för att ansvara för ungdomarna.
– Det blir särskilt märkligt med tanke på att en anställd vid Amplexo var delaktig i de misstänktas brottsliga verksamhet.
Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, har tidigare fått in anmälningar med påståenden om grava missförhållanden vid Amplexo. En anonym anmälare har uppgett till Ivo att han varit placerat genom företaget och hävdat: "där får man knarka hur mycket man vill".
Amplexo hade som mest en årsomsättning på 23 miljoner kronor. Företaget försattes i konkurs i juni 2022 med en skatteskuld på 3 miljoner. Sedan Ivo nekat Amplexo tillstånd på grund av ekonomisk misskötsamhet tvingades företaget lägga ner.