177 egenmotioner från riksdagsledamöter i Uppsala län

De flesta motioner som riksdagsledamöterna i Uppsala län skrev under förra riksdagsåret blev avslagna, i dubbel bemärkelse. Det visar UNT:s sammanställning av de motioner som kallas egenmotioner.

Uppsala2004-10-05 00:00
Med egenmotioner menas motioner som undertecknats av en eller två ledamöter eller där ledamoten står som första namn av flera som undertecknat samma motion.
Sammanställningen visar att de 14 ledamöterna på Uppsalabänken kunde bokföras för sammanlagt 177 egenmotioner. Men det verkliga antalet motioner var något färre, 165 stycken, eftersom en del motioner skrevs under av två politiker på Uppsalabänken.
Bara ett fåtal motionsyrkanden gick igenom i riksdagen. Så här aktiva var ledamöterna på Uppsalabänken:

Mats Berglind (s) skrev endast tre egenmotioner, varav två avslogs och en bifölls. Den bifallda motionen ställde krav på en översyn av jaktförordningen för att djurhållare ska kunna freda sin tamboskap mot varg. Motionen hade Agneta Gille som förstanamn och Berglind som andranamn.
Berglind är från Enköping och hans två andra motioner har varit mycket lokalt inriktade, med krav på lånefinansiering av vägar i Enköpingstrakten. De har undertecknats av andra socialdemokrater som också bor inom berörda områden.

Rezene Tesfazion (s) hade i fjol sex egenmotioner som samtliga avslogs. Fem av dem hade han skrivit tillsammans med Tone Tingsgård (s). Tesfazions sjätte motion hade undertecknats av samtliga övriga socialdemokrater på Uppsalabänken. I den krävdes ett ökat svenskt stöd för befrielserörelsen i Eritrea. Rezene Tesfazion är själv född och uppvuxen i Eritrea.

Thomas Östros (s) kom in i riksdagen 1994 och skrev en handfull egna riksdagsmotioner riksdagsåret 1994/1995. Sedan sögs han in i regeringsarbetet och har efter dess inte skrivit en enda
egenmotion.

Per Bill (m) hade förra året 18 egenmotioner. 17 av dem avslogs. Behandlingen av en motion har skjutits upp. Han vill i denna ha en tydligare definition av vad som ska räknas som cider.

Tone Tingsgård (s) har skrivit åtta motioner, de flesta tillsammans med Rezene Tesfazion (s). Sju har blivit avslagna, medan en ännu inte behandlats.

Rigmor Stenmark (c) har skrivit 28 egna motioner. 11 av motionerna är ännu inte behandlade eller bara delvis färdigbehandlade. 14 av motionerna har avslagits helt. Två motioner har delvis bifallits. Den ena gällde krav på tydligare ersättningsregler vid inskränkningar i nyttjanderätten, i den andra krävdes att riksdagen ska få ett avgörande inflytande över indelning i län och kommuner. I den frågan fick de borgerliga stöd av miljöpartiet. (Se även Cecilia Wikström)
Riksdagen har till största delen även avslagit en motion av Stenmark om bostadspolitiken som innehöll hela 32 yrkanden. Ett yrkande behandlas senare och ett krav på en strategi för att minska antalet hemlösa har bifallits.

Ingrid Burman (v) har skrivit nio egenmotioner. Åtta har blivit avslagna. En motion som ännu inte behandlats gäller krav på en kostnadsfri influensavaccinering åt alla.

Lennart Hedquist (m) som leder moderaternas skattekommitté lämnade förra riksdagsåret in 19 egenmotioner, varav många behandlades i samband med budgeten i november. 18 av motionerna avslogs. En motion om vargfrågan har ännu inte behandlats.

Erik Ullenhag (fp) har lagt åtta egenmotioner varav sex avslagits och en ännu inte är färdigbehandlad. En motion avslogs i utskottet men bifölls delvis i kammaren. Motionen handlade om att Sverige för de nya EU-medborgarna från första maj 2004 fullt ut ska tillämpa regler om fri rörlighet och att några övergångsregler inte ska införas. En av Ullenhags återkommande motioner rör satsningar på FN-forskning vid Uppsala universitet.

Cecilia Wikström (fp)har lagt 13 motioner varav elva avslogs och en ännu ej är färdigbehandlad. Heby kommuns länstillhörighet återkommer hos flera ledamöter, även hos Cecilia Wikström. Avslag i utskottet men delvis bifall i kammaren blev det för hennes yrkande att riksdagen begär att regeringens snarast återkommer till riksdagen med förslag att upphäva lagen om ändringar i Sveriges indelning i kommuner och landsting. Kammaren sa dock nej till yrkandet att Heby kommun och landsting ska övergå till Uppsala kommun och landsting.

Åsa Domeij (mp) skrev 19 motioner. 12 av dem har avslagits, sex behandlas senare. Förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön heter en motion som delvis bifölls. Kammaren biföll hennes yrkande att riksdagen bör få ta ställning till hur man utformar myndighetsstrukturen för den nya vattenadministrationen.

Mikael Oscarsson (kd) har skrivit flest egenmotioner av ledamöterna från Uppsala län, 36 stycken. Han fick delvis bifall för en motion om att stärka den svenska åkerinäringens konkurrensmöjligheter. Yrkandet som bifölls handlade om ett reformerat bötessystem, lika för alla. Bakgrunden är att utländska chaufförer ofta påstås ignorera bötesstraffen. Oscarsson fick sin motion om länsindelning delvis bifallen (se Cecilia Wikström).
Sex av hans motioner ännu ej färdigbehandlade.

Agneta Gille (s) har skrivit tio motioner. Sex blev avslagna och tre är ännu inte färdigbehandlade. Gille fick bifall till den motion om översyn av jaktförordningen som hon skrev tillsammans med Mats Berglind (s).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!