Fler stördes av grannarna under pandemin

Antalet anmälningar till störningjouren ökade med nästan 75 procent hos Uppsalahem förra året, jämfört med siffrorna 2019. Coronapandemin tros vara anledningen till den kraftiga ökningen.

Antalet anmälningar till störningjouren ökade kraftigt bland Uppsalahems hyresgäster under pandemin.

Antalet anmälningar till störningjouren ökade kraftigt bland Uppsalahems hyresgäster under pandemin.

Foto: UNT-arkiv

Uppsala2022-03-20 17:00

Under 2021 kom det in 1 745 störningsrapporter till störningsjouren från Uppsalahems boende. Det är 30 procent fler än under 2020 och hela 75 procent mer än året dessförinnan. Det framgår av Uppsalahems rapport om social hållbarhet. Hög ljudnivå hos grannen, rökning på balkonger och fester är precis som tidigare år de främsta anledningarna.

Hos Uppsalahems ledning är man övertygad om att det är coronapandemin som är anledningen till att anmälningarna skjutit i höjden de senaste två åren.

– Antalet anmälningar har legat tämligen stilla under en rad år innan pandemin, så vi kopplar det ökande antalet fall till att fler har tvingats vara hemma i mycket högre utsträckning än innan pandemin och att man då stör sig mer på grannarnas sätt att leva, säger Linda Ryttlefors, kommunikationschef på Uppsalahem.

Så nästa år kommer antalet anmälningar sjunka?

– Det är vi ganska övertygade om, säger Linda Ryttlefors.

När störningsjouren, som är nåbar efter kontorstider, får in anmälningar åker man ut på de fall där man bedömer det som nödvändigt. Övriga fall hanteras oftast av förvaltningen.

– Det är naturligtvis en stor trygghet för våra hyresgäster att man kan ringa en störningsjour, även om vi gärna ser att man först försöker prata med sin granne om att man blir störd. Många kanske inte ens vet om att man spelar musik så högt att grannarna störs, säger Linda Ryttlefors.

Uppsalahem hoppas även att den introduktion till nyinflyttade som nu lanserats ska få effekt. Där får nya hyresgäster i Uppsalahems cirka 17 000 lägenheter tips om vad de bör tänka på och vilka hänsyn man bör ta när man bor i hyreslägenhet.

– Dessutom ringer vi sedan en tid upp alla nyinflyttade efter ett tag där vi informerar och svarar på frågor.

I rapporten framgår även att Uppsalahems kostnader för rondering med väktare och kameraövervakning sjönk något jämfört med rekordåret 2020 då man lade en miljon kronor på övervakning.

Man minskade antalet kameraövervakning kraftigt under året och hade i slutet av 2021 24 kameror i drift i fem olika bostadsområden. Det innebär att 55 kameror togs ned under året.

Under fjolåret återtog Uppsalahem 51 lägenheter på grund av otillåten andrahandsuthyrning. Det är en minskning jämfört med året innan när man återtog sammanlagt 63 stycken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!