– När jag började använde våra klienter ett eller kanske två preparat, men det har förändrats under 2000-talet, säger Lisa Viksten, chef för två av socialtjänstens beroendeenheter.
De senaste tio åren har 171 personer dött av läkemedel- eller narkotikaförgiftning i Uppsala kommun. Decenniet före dog 109 personer. Lisa Viksten, som jobbat med missbrukare på socialtjänsten i 20 år, ser en tydlig förändring i hur droger används idag. Numera är blandmissbruk vanligt, alltså att man tar flera olika droger. Att kombinera droger kan dock vara livsfarligt.
– Nu blandar man preparat som i kombination kan orsaka hjärtstopp eller andningsdepression. Det är många gånger ett farligare missbruk idag, säger Lisa Viksten.
Hon ser en förändring i ungdomars bild av droger.
– Attityden till narkotika har förändrats och unga ser inte så allvarligt på farorna med droger.
Det finns en mängd anledningar till att man provar droger, säger Lisa Viksten. Frågan är vad det är som gör att vissa utvecklar ett beroende.
– För alla som testar fastnar ju inte. Där tror jag att det finns många aspekter som kan ligga bakom, psykisk ohälsa och social utsatthet till exempel. Ärftlighet är också något man tror kan spela in, säger hon.
Även inom vården ser man en utveckling där blandberoendet blir allt vanligare. Tobias Eriksson, chefsöverläkare på beroendemedicin och neuropsykiatri på Akademiska sjukhuset, är oroad över utvecklingen.
– När man använder en kombination av droger är det svårt för den mest erfarne beroendepatienten att veta hur han eller hon ska reagera. Då finns det en risk för överdos och plötslig död, säger han.
I sitt arbete ser Tobias Eriksson också att blandmissbruket går ner i åldrarna. Han ser psykisk ohälsa som en viktig orsak till denna utveckling, till exempel att ungdomar försöker döva sitt dåliga mående eller självmedicinerna.
– Det är ganska tufft att växa upp idag. Det är mycket fokus på att lyckas och det finns väldigt lite luft i schemat för många. Den stressen kan göra att man försöker hitta en flykt, säger han och fortsätter:
– Sen kan det ibland handla om inställning också, att man någonstans kanske tappat respekten för hur farligt droger faktiskt kan vara. Det kan vara delar av förklaringen, säger han.
Men han tror att trenden går att vända.
– Absolut. Tillsammans är jag övertygad om att vi kan förbättra läget.