1700-talsbröllop lockade tusental

Christian Eriksson och Lisa Markström hamnade i centrum vid årets kanske mest uppmärksammade bröllop i Uppsala. Vigseln gick i Linnés anda och lockade ett tusental personer till Uppsala domkyrka.

Christian Eriksson och Lisa Markström gifte sig som på 1700-talet i Uppsala domkyrka.

Christian Eriksson och Lisa Markström gifte sig som på 1700-talet i Uppsala domkyrka.

Foto: Patrik Lundin

Uppsala2007-05-26 18:20
Som del i Linnéfirandet arrangerade UNT under pingstaftonen ett 1700-talsbröllop där ett 20-tal par anmält sitt intresse att delta. De lyckliga utvalda blev Lisa Markström, som studerar till sjuksköterska och hennes tilltänkte Christian Eriksson, administratör på en juristbyrå.

Domkyrkan, som rymmer cirka 900 personer, var i stort sett fylld i god tid innan brudparet anlände. Dessutom väntade hundratals intresserade utanför kyrkan, varav flera bar peruker av 1700-talssnitt.
- Det här är en fantastisk upplevelse för hela familjen, sa brudgummens far Hans Eriksson.
På plats från Danmarks hembygdsförening var 15 personer i kläder från Linnés dagar, bland annat Britt-Louise Pettersson. Hon hade klätt upp sig i en röd robe, en festklänning med spetsvolanger runt ärmarna samt pocher, höftkuddar som gav rejäl volym.

Björn Tingström, som till vardags arbetar med data, dök upp i trekantig karolinerhatt, särk och frackhalsduk.
- Jag vet inte om det är tidstypiska kläder men jag har samlat ihop vad jag kunde hitta för att smälta in i miljön, skrattade han.

Brudparet anlände under applåder från åskådarna och möttes av prästen Markus Holmberg, för dagen i vit peruk. Bruden bar 1700-talskrona inlånad från Vaksala kyrka och brudgummen var vitsminkad i ansiktet.
Vigselakten skedde enligt ritualer från Linnés tid med vägledning av 1693 års kyrkohandbok. Efter bröllopet bar det av till restaurang Guldkanten där det serverades bland annat smultron som Linné själv åt i kopiösa mängder för att kurera sin gikt.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om