Åtal mot 43-årig kriminell ledare i Uppsala

Narkotika för 110 miljoner och fem handgranater i en lägenhet i Stenhagen. Det är delar av ett gigantiskt åtal som Uppsala tingsrätt fått in. En 43-årig Uppsalabo utpekas som huvudman men hans påstådda knarkaffärer blev till stor del misslyckade.

Den 43-åring från Uppsala som utpekas som kriminell ledargestalt har under Anom-utredningen delgivits misstanke om bland annat grov mordbrand vid Restaurang Liljan i Uppsala som eldhärjades i juli 2020.

Den 43-åring från Uppsala som utpekas som kriminell ledargestalt har under Anom-utredningen delgivits misstanke om bland annat grov mordbrand vid Restaurang Liljan i Uppsala som eldhärjades i juli 2020.

Foto: Polisen Cassandra Grönlund

Uppsala2022-05-02 12:48

Efter över ett års utredning åtalades på måndagen 17 personer i ett ärende som till stor del handlar om grova narkotikabrott. Flera av de inblandade anklagas bland annat för att ha smugglat knark från Spanien och sedan distribuerat och sålt det i Sverige. Personerna har enligt åklagaren tjänat cirka fyra miljoner kronor på narkotikahandeln. 

undefined
Flera av de inblandade i målet har hanterat stora mängder pengar. Bild från en utredning med koppling till det aktuella åtalet.

– Vi tror att vi har stoppat ett av de viktigaste nätverken som säljer narkotika och hanterar handgranater i regionen, uppger polisens spaningsledare, kommissarie Torbjörn Munther.

– Utredningen har haft flera internationella kopplingar och åtalet har föregåtts av omfattande samarbete med polis i Spanien, Nederländerna och Österrike, säger han.

undefined
Den 43-åring från Uppsala som utpekas som kriminell ledargestalt har under Anom-utredningen delgivits misstanke om bland annat grov mordbrand vid Restaurang Liljan i Uppsala som eldhärjades i juli 2020.

Polisen och tullen har beslagtagit kokain, amfetamin, cannabis, kristall och tramadol i samband med utredningen. Det sammanlagda gatuvärdet på all narkotika som ingår i åtalet beräknas till närmare 110 miljoner kronor. 

– Narkotika har förts in i landet med lastbilar från Spanien och Holland. Det har varit gömt i bland annat blomkartonger och förpackningar med kakelplattor, säger kammaråklagare Anna Arnell, som lett förundersökningen.

Polisen har under utredningen hittat fem handgranater i en bostad i Stenhagen i Uppsala. Fyra personer åtalas för hantering av granaterna.

– Handgranaterna har utgjort ett farligt våldskapital. Vi vet också att man har delat ut en handgranat som förekom vid en sprängning i södra Stockholm, säger Anna Arnell.

undefined
Polisens spaningsfoto från juni 2021 under en av Anom-utredningarna. Personen misstänks genomföra en knarkleverans i Rosendal i Uppsala.

Bevisningen bygger bland annat på Anom, en teletjänst som använts av tusentals kriminella runt om i världen. Brottslingar har i Anom-chattar kommunicerat om sina brottsupplägg, fast förvissade om att chattarna varit fredade från insyn. Men Anom hade riggats av FBI som hela tiden hade full insyn i kommunikationen.

En 43-årig man från Uppsala utpekas som huvudman. Bland annat ska han i mars 2021 ha varit med om att föra in 180 kilo cannabis till Sverige varav ett 40-tal kilo påstås ha sålts i Västsverige.

Mannens påstådda narkotikaaffärer verkar till stor del ha varit misslyckade. I april i fjol uppges 43-åringen ha försökt smuggla 254 kilo cannabis från Spanien till Sverige. Men enligt åtalet beslagtogs partiet av polisen i Österrike.

undefined
Tungt beväpnad polis slog till mot 43-åringen 2018 då lyxvaror för 1,6 miljoner kronor beslagtogs i hans bostad.

Han åtalas även för att ha hanterat 13 kilo kokain men nästan allt togs i beslag i Uppsala av polisen. Vidare ska 43-åringen ha hanterat 60 kilo amfetamin men det partiet fastnade i tullen. Dessa tre knarkpartier som mannen ska ha förlorat är värda cirka 56 miljoner kronor i gatuledet.

Enligt källor inom polisen har man under flera år fått in uppgifter om att 43-åringen styrt delar av den organiserade brottsligheten i Uppsala. Polisen har dock haft svårt att komma åt 43-åringen men i och med bevisningen från Anom-chattarna förändrades situationen. 

"Att det är NN (43-åringen) som kommunicerar framkommer bland annat vid avlyssnade ljudfiler där det tydligt framkommer att identifikationen är klar", skriver polisen i en PM.

undefined
FBI lyckades få tusentals kriminella runt om i världen att använda Anom. Tillslaget i juni 2021 döptes av polisen till Trojan Shield.

Anom-bevisningen blev enligt åklagaren en pusselbit som kunde läggas till övriga utredningsresultat från avlyssning och spaning.

Under 2021 har kriminella på lägre nivå dömts i de Uppsalarelaterade Anom-utredningarna och det är nu individer på högre nivå som åtalas.

undefined
Restaurang Liljan i Uppsala fick omfattande skador vid en anlagd brand i juli 2020.

Som UNT tidigare berättat misstänks 43-åringen även för att ha anlagt en brand vid Restaurang Liljan i Kungshörnet i Uppsala i juli 2020, vilket rubricerats som grov mordbrand. Förundersökningen i det ärendet pågår fortfarande och väntas senare leda till åtal. 

Trots små deklarerade inkomster har 43-åringen rört sig med stora pengar. Under utredningen av ett helt annat ärende 2018 beslagtog polisen lyxvaror för 1,6 miljoner i hans bostad i Uppsala.

undefined
Bild från en övervakningskamera vid Kvarnbolund i mars 2021. En 54-årig Uppsalabo som figurerar i den stora Anom-utredningen misstänks här leverera 10 kilo amfetamin till en kvinna.

I det målet, som inte har med den aktuella Anom-utredningen att göra, ska 43-åringen tillsammans med en anhörig ha mottagit cirka två miljoner kronor som påstås komma från brott. Mannens sambo, som misstänks för bidragsfusk på 672 000 kronor, bar vid gripandet i det målet klockor och smycken värda en halv miljon kronor.

43-åringen förekommer under 28 avsnitt i kriminalregistret och har tidigare avtjänat bland annat fyra års fängelse för grovt narkotikabrott.

Rättegången mot de 17 personer som åtalades under måndagen beräknas börja i mitten av maj. Så gott som alla åtalade nekar till brott. 

Fakta Anom

2018 värvade FBI en person som riskerade fängelse för att ha utvecklat och sålt krypterade teletjänster åt kriminella organisationer. Mot löfte om strafflindring gick han med på att arbeta åt FBI och utvecklade då teletjänsten Anom. Mannen spred sedan Anom inom sitt nätverk av kriminella personer.

Det har funnits 12 000 Anom-telefoner som använts av drygt 300 kriminella nätverk i 90 länder. Anom avslutades den 7 juni 2021 då 800 personer frihetsberövades i 16 länder, varav 155 i Sverige. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!