Idag kommer domen mot Gottsundanätverket

17 personer har stått inför rätta sedan i maj i fjol. Åklagaren kräver 14 års fängelse för den utpekade ledaren i Gottsundanätverket.

Polisen beslagtog flera av Gottsundanätverkets knarkpartier. På bilden 261 kilo cannabis värd 30 miljoner som stoppades i  i Österrike 2021.

Polisen beslagtog flera av Gottsundanätverkets knarkpartier. På bilden 261 kilo cannabis värd 30 miljoner som stoppades i i Österrike 2021.

Foto: Polisen Montage Maja Olofsson

Uppsala2023-01-26 05:00

Det så kallade Gottsundanätverket är den största brottsgruppering som någonsin slagits ut av Uppsalapolisen. 17 personer är åtalade i målet som gäller främst omfattande narkotikaaffärer. Domen mot de inblandade ska meddelas av Uppsala tingsrätt under torsdagen.

undefined
Uppsala tingsrätt har hanterat målet men själva rättegången har hållits i en säkerhetssal i Attunda tingsrätt i Sollentuna.

Enligt åklagaren har ligan hanterat runt ett ton narkotika i form av bland annat cannabis, amfetamin och kokain. En del av drogerna ska ha importerats till Sverige från Spanien men polisen lyckades beslagta stora mängder i bland annat Uppsala, innan de nådde missbrukarledet. De beslag som skett består av narkotika med ett gatuvärde på cirka 110 miljoner kronor.

undefined
Våren 2021 spårade polisen 93 kilo amfetamin till en adress i Årsta i Uppsala. Knarkpartiet omfattas av tingsrättsdomen som faller på torsdag.

Bevisningen bygger till stor del på krypterade chattar, bland annat Anom. Det är en teletjänst som riggades av FBI och som flera kriminella från Uppsala i målet lurades att använda, ovetande om att deras brottsplaner avlyssnades av polisen. I juni 2021 avbröts hela Anom-operationen och poliser i 16 länder slog till mot hundratals kriminella.

undefined
Enligt polisen har en 44-årig man fungerat som ledare för Gottsundanätverket. Ligan tros ha tjänat flera miljoner på sina knarkaffärer.

Åklagaren har pekat ut en ledare för Gottsundanätverket, en 44-årig Uppsalabo, som påstås ha styrt knarkaffärerna från Spanien. Han är även åtalad för att ha hanterat flera handgranater i Stenhagen varav en handgranat kastades mot en bostad i Huddinge.

undefined
Några av de handgranater som hittades vid ett tillslag i Stenhagen och som kopplats till Gottsundanätverket.

Åklagaren begär att den utpekade ledaren för Gottsundanätverket döms till 14 års fängelse. I ett annat mål, som dock fortfarande är under utredning, misstänks 44-åringen för att ha varit inblandad i en anlagd brand mot Restaurang Liljan i Uppsala i juli 2020. 

undefined
Enligt polisutredningen binds 44-åringen från Uppsala till den anlagda branden på Uppsalarestaurang Liljan sommaren 2020.

44-åringen greps i juni 2021 och har suttit frihetsberövad sedan dess. Att en brottsmisstänkt person sitter häktad så pass länge, drygt 1,5 år, är mycket ovanligt.

Även rättegången har pågått under mycket lång tid, mellan maj och november 2022. Mindre än en promille av alla rättegångar i Sverige var så utdragna under fjolåret. Flera av de åtalade är i nuläget på fri fot. Åklagaren har yrkat att alla 17 ska häktas i samband med att domen meddelas.  

undefined
Personer som enligt polisen ingår i Gottsundanätverket.

De 17 åtalade tros bara utgöra en del av Gottsundanätverket. Sedan tidigare har en rad personer dömts i andra rättegångar för att ha hanterat narkotika åt ligan. Det handlar bland annat om personer som förvarat och packat knark samt lastbilschaufförer och andra kurirer. Det strängaste straffet hittills har utdömts mot en 25-årig Uppsalabo som i höstas fick nära 14 års fängelse för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!