Utredning av våldtäkt mot 17-åring tog nästan två år

Först efter 22 månader åtalades en misstänkt våldtäktsman. Straffet lindrades eftersom utredningen dragit ut så mycket på tiden.

Sommaren 2018 var en 17-årig flicka på rymmen från ett behandlingshem. Hon träffade en 19-årig man och följde med till hans lägenhet. Omtöcknad av alkohol och droger lade hon sig att sova men vaknade av att hon våldtogs. Först efter 22 månader åtalades en misstänkt gärningsman.

Sommaren 2018 var en 17-årig flicka på rymmen från ett behandlingshem. Hon träffade en 19-årig man och följde med till hans lägenhet. Omtöcknad av alkohol och droger lade hon sig att sova men vaknade av att hon våldtogs. Först efter 22 månader åtalades en misstänkt gärningsman.

Foto: David Johansson/Genrebild

Uppsala2020-09-19 23:00

Sommaren 2018 var en 17-årig flicka på rymmen från ett behandlingshem. Hon träffade på en 19-årig man och följde med till hans lägenhet i Enköping. 

Omtöcknad av alkohol och droger lade hon sig att sova men vaknade av att hon våldtogs av 19-åringen. Någon månad senare berättade flickan för ett par ordningsvakter att hon utsatts för en våldtäkt.

Polisen inledde omgående en utredning och flickan förhördes samma dag. Detta var i augusti 2018. Tre åklagare har sedan löst av varandra i ärendet. Under 2018 skickade en av åklagarna flera påminnelser till polisen och ville veta vad som hände i utredningen. 

Enligt åklagaren Thomas Forsberg finns en rad förklaringar till varför förundersökningen drog ut så mycket på tiden. Exempelvis fanns inledningsvis ingen identifierad gärningsman.

Flickan visste vad 19-åringen hette i förnamn, men inte i efternamn. Redan tidigt pekade hon ut honom på Facebook men polisen missade att spara ner fotot. Fotokonfrontationen måste göras om i ett senare skede men flickan var svår att få tag på.

undefined
Flickan kunde berätta hur mannens lägenhet såg ut men det tog tid att fastställa var i Enköping den låg.

Det var även oklart var övergreppet hade ägt rum. Flickan kunde berätta hur mannens lägenhet såg ut men det tog tid att fastställa var i Enköping den låg.

– Ett annat problem var att det gått så lång tid innan brottet anmäldes att det saknades teknisk bevisning, uppger Thomas Forsberg.

Flickan sa att de kläder hon haft på sig vid övergreppet fanns hos en kompis. Polisen ägnade tid åt att söka kompisen och kläderna men utan att lyckas.

Även några ytterligare åtgärder var resultatlösa. Till exempel arbetade polisen med att spåra svårfunna vittnen men det visade sig att de inte hade något att bidra med.

I augusti 2019, ett år efter övergreppet, anhölls 19-åringen men släpptes efter två dagar. Om han hållits kvar i häktet skulle ärendet enligt reglerna hanterats snabbare. Den åklagare som frisläppte honom minns idag inte varför det gjordes.  

Mannen hävdade att han aldrig träffat flickan. Men en kamrat till henne som varit på plats i lägenheten blev ett viktigt vittne och slutligen var bevisningen så stark att mannen kunde åtalas.

I juli i år dömdes 19-åringen till fängelse i 1,5 år. Om det inte gått så lång tid hade påföljden blivit strängare, skriver Uppsala tingsrätt i sin dom.

– Polisens handläggning gick inte jättesnabbt men inte heller jättelångsamt, anser Thomas Forsberg. 

undefined
I september 2019 samlades demonstranter vid polishuset i Uppsala. De bar plakat med siffror över andelen nedlagda anmälningar om sexualbrott.

Han tycker inte att Uppsalapolisen generellt sett har bristande resurser för utredningar av sexualbrott men säger att det kan variera beroende på tillfälliga arbetstoppar eller om utredarna byts ut.

Hur ska fler gärningsmän kunna fällas?

– Snabbare utredningar skulle kanske kunna ge fler fällande domar. Men det finns inget magiskt trick. Det gäller bara att varje del av utredningen utförs så noggrant som möjligt redan från början, säger Thomas Forsberg.

Vad kan göras för att snabba på våldtäktsutredningar?

Det handlar om att snabbt säkra så mycket bevisning som möjligt och att arbeta aktivt med tvångsmedel tidigt i utredningen. Det är även viktigt att få in ett målsägandebiträde på ett tidigt stadium, uppger Thomas Forsberg. 

Han framhåller att våldtäkt är ett svårutrett brott, beroende på att det ofta sker i ett slutet rum utan vittnen. Ärenden där ord står mot ord och övrig bevisning saknas riskerar att läggas ner.

– Man måste ha med sig att oavsett om vi gör allt rätt kommer gärningsmän att gå fria, om rättssäkerheten ska bevaras.

Ökad budget mot våldtäkt

Under 2019 utökade polisen i Sverige anslagen med 300 miljoner kronor för sitt arbete mot våldtäkter, brott i parrelationer och våld mot barn. Det innebär cirka 350 heltidstjänster.

2019 anmäldes 160 fall av våldtäkt i Uppsala.

Under januari - juli i år redovisade Uppsalapolisen 29 våldtäktsutredningar till åklagare där en eller flera misstänkta personer bundits till brottet. Det är en ökning från 18 fall under motsvarande period 2018. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!