1600-talstoner klingade i Mariakyrkan

Boris Kazinik, violin, Alexander Klimentov, oboe, och Olga Tomilina, orgel, piano och cembalo, spelar för ett 70-tal åhörare i Mariakyrkan.

Uppsala2014-02-18 16:18
Att programmet heter Kungen, Drottningen och Kärleken är inte ett exempel på rojalistisk yra, förklarar Boris Kazinik, utan det har med instrumenten att göra: Orgeln är kungen av alla instrument, med sitt ursprung i en enkel herdeflöjt. Fiolen, klingar som en kvinna och har en kvinnas form, är drottningen. Inget instrument har en så magisk klang som oboen, som ofta har fått spela kärlekens melodier.
-Oboen har den rikaste övertonsskalan, säger Boriz Kazinik, alltså de tonerna som är ohörbara, kanske är det därför den är kärlekens instrument.
Programmet inleddes med ett stycke av Bartok. Sedan spelades Telemanns Triosonate i B-dur. Telemann var 1600-talets mästare, inte alls den gnällige Johann Sebastian Bach, vars musik rönte uppskattning långt senare, berättade Kazinik.
På programmet fanns även verk av Mozart, Schubert, Griegs och Sjostakovitj. Trion spelade tre nummer utöver programmets sju.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om