160 resursjobbare anställda

NYHETER. Köksbiträde eller vaktmästare – det är två av de tillfälliga jobb som erbjuds kommuninvånar­e med försörjningsstöd. Just nu har 160 personer satts i arbete.

Uppsala2014-02-18 16:58

Sedan december har Sigtuna kommun anställt cirka 160 personer som tidigare gick på försörjningsstöd. Det rör sig om 40 procent av alla med stöd i Sigtuna kommun. Många har gått på bidrag i flera år och alla har arbetslöshet som skäl.
– Det har varit allt från unga som aldrig haft ett jobb och har ofullständiga betyg till läkare från utlandet som aldrig kommit in på arbetsmarknaden och hamnat i en dålig spiral, säger kommunalrådet Anders Johansson (S).

Kommunen har försökt matcha bidragstagarna med arbeten som passar dem.
– Vi gick igenom med varje individ och har fått en djup kunskap om varje person som vi inte haft tidigare. Vi har tittat på vad de har för intressen. Men det har inte gått att till 100 procent att göra alla nöjda, säger Anders Johansson (S).

Alla arbeten finns inom den kommunala verksamheten, till exempel erbjöds jobb i parkförvaltningen, äldreomsorgen och skolan.

Hittills upplever ansvariga att det har fungerat bra, men på en del platser att det tagit för mycket tid att handleda resursjobbarna.
– Men det är olika. En del har berättat att de har fått riktiga guldkorn som de gärna vill anställa, säger Anders Johansson (S).

Samtidigt har kommunen fått in klagomål från tre platser. Bland annat har vikarierna på kommunens matenhet varit upprörda över att de får mindre att göra när resursjobbarna använts för att ersätta arbetskraft i stället för som en extra tillgång.
– Så ska det inte vara och det måste vi verkligen rätta till. Det är väldigt noga med att de inte ska ersätta personal, säger Anders Johansson (S).

Ett krav som Sigtuna kommun har haft på resursjobbarna är att de går med i en a-kassa. Under tiden som de har ett jobb kontrollerar kommunen att de betalar avgiften.

Syftet är att personerna inte ska komma behöva försörjningsstöd när tolvmånadersperioden är över.
Av alla som kallats till intervju valde sex personer att inte dyka upp. De har förlorat sitt försörjningsstöd.
– Vi vet inte varför. Men de har nu försvunnit ur systemet. Kanske beror det på att de inte varit helt ärliga, säger Anders Johansson (S).

Totalt har Sigtuna kommun satsat cirka 31 miljoner på projektet som pågår i tolv månader. Pengarna går till största delen till löne­kostnader. Totalt räknar man dock med att satsningen ska innebära en besparing på 20 miljoner kronor netto eftersom utbetalningarna av försörjningsstöd minskar.

Kommunen får också ett lönestöd från staten för att de anställer personal. Hittills har antalet hushåll som får försörjningsstöd minskat med omkring 100 hushåll mellan december och februari. Det betyder minskade utbetalningar på en miljon kronor.

Men eftersom resurs­arbetarna har anställts kontinuerligt fram till april räknar man med en större minskning längre fram.

Samtidigt tror man att en ännu större besparing kan göras.
– Vi har utgått från ett så kallat worst case scenario. Om ingen går vidare i jobb tjänar vi 20 miljoner på det här. Annars tjänar vi mer, säger Anders Johansson (S).

Om resursjobbarna får en anställning eller inte efter projektets slut återstår att se. Anders Johansson (S) tror att många kommer att få arbete men säger också att det krävs en vändning på arbetsmarknaden och ett bättre socialförsäkringssystem.
– Jag hävdar att staten inte tar sitt ansvar och det är därför vi gör det här, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om