160 år på samma adress
Ingen kan komma och anklaga August Johanssons Skomodehus för att vara en hoppjerka. I 160 år har Uppsalaborna kunnat gå till Vaksalagatan 3 för att köpa skor. Ett svårslaget rekord. Trots finansoron har jubileumsåret var firmans bästa någonsin.
August Johanssons kommer säkert att bli kvar på Vaksalagatan 3 många år till. Ägaren Lars Gamvik är inte orolig för cityhandelns framtid.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Det var i huvudsak kängor som tillverkades av hudar från Upplandsböndernas höst- och vårslakt. 1848 regerade Oskar I den svensk-norska unionen, Uppsala hade 7 000 invånare och Gunnare Wennerberg satt i sin lya och skrev på Gluntarne.
Femtio år senare, 1898, övertog skobutiksbiträdet August Johansson butiken och öppnade August Johansson Sko och Läder AB. Nuvarande byggnad är den tredje på platsen sedan butiken startade.
Lars Gamvik har ägt skomodehuset sedan 1995.
- Jag är i princip född i en skokartong och tycker att det här är det roligaste som finns, säger han.
Hans far drev Nordqvists skoaffär som flyttade in i S:t Per-gallerian när den var ny. Lars Gamvik tog över 1992 och i samband med övertagandet byttes namnet på butiken till Din Sko. När August Johanssons Skomodehus blev till salu slog Lars Gamvik till och avyttrade engagemanget i Din Sko.
Jubileumsåret har gått bra för August Johanssons Skomodehus. Någon nedgång i skoförsäljningen har inte märkts under hösten trots finanskriser och rapporter om att folk håller hårdare i plånböckerna och lämnar sin gamla skor till skomakaren i stället. 2008 har varit det bästa året hittills är det gäller omsättning och antal sålda artiklar.
Men firman har fått kämpa för det också. Med butiksaktiviteter, marknadsföring och en ordentlig översyn av varulagret. Konkurrensen är också hårdare nuförtiden. Fler skoaffärer och andra ställen som säljer skor, till exempel varuhus och sportbutiker.
- Men jag tror att folk vill ha ett brett sortiment och serviceinriktad, kunnig personal när man köper skor, säger Lars Gamvik
Några större expansionsplaner finns inte.
- Nej vi ska inte bli någon stor kedja, men vi är inte främmande för ytterligare etablering om tillfälle ges, säger Lars Gamvik.
Förutom huvudbutiken på Vaksalagatan finns SkoAugustfilialerna i Gränby centrum och i Enköping. Totalt 45 anställda.
Trots att köpcentra och stormarknader växer upp i rask och takt i Uppsala tror Lars Gamvik på en framtid för Cityhandeln.
- Externhandeln kommer säkert att sätta sina spår, men jag tror ändå det finns många som inte är intresserade av stormarknader till exempel studenter och de som bor mitt i stan. Så det finns möjligheter också.
Lokalt tillverkade skor som för 160 år sedan är ett minne blott i skobutikerna. Hästens skofabrik i Uppsala, "Sko-Lasses", stängde 1968. Numera köps skorna i från stora delar av världen. August Johanssonsa Skomodehus hämtar en viktig del av sitt sortiment från Spanien. och Portugal.
Skomodet har förändrats till det bättre under årens lopp, tycker Lars Gamvik.
- Tillverkarna tänker mer på hur fötterna är konstruerade. Och kunderna ser mer till att skorna ska vara mjuka och sköna och ha en bra funktion än till priset.
FAKTA
AB Aug. Johanssons Skomodehus
Antal anställda: 45
Omsättning: 55 miljoner kronor
Antal sålda skor 2008: Cirka 150 000 par
Butiker: Vaksalagatan 3, Uppsala
Gränby centrum
Enköping, Kungsgatan 11
Barnavdelningar: LillAugust
AB Aug. Johanssons Skomodehus
Antal anställda: 45
Omsättning: 55 miljoner kronor
Antal sålda skor 2008: Cirka 150 000 par
Butiker: Vaksalagatan 3, Uppsala
Gränby centrum
Enköping, Kungsgatan 11
Barnavdelningar: LillAugust
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!