Efter jätterazzian – 16 Uppsalabor kvar i häktet

Ett intensivt polisarbete pågår efter avslöjanden kring den krypterade teletjänsten Anom. Bland annat ska en liga ha förvarat tio kilo narkotika vid Danmarks kyrka utanför Uppsala i maj i år.

Här vid Danmarks kyrka, några kilometer sydost om Uppsala, ska en liga med Anom-koppling ha förvarat tio kilo narkotika den 28 maj i år.

Här vid Danmarks kyrka, några kilometer sydost om Uppsala, ska en liga med Anom-koppling ha förvarat tio kilo narkotika den 28 maj i år.

Foto: Tor Johnsson

Uppsala2021-09-01 05:00

I början av juni greps 155 personer i Sverige som använt Anom, en krypterad chatt-tjänst som fungerat på ungefär samma sätt som Encrochat. Enligt vad UNT fått fram är för närvarande 16 Uppsalabor häktade i fem mål med kopplingar till Anom. Det innebär att var tredje häktesplats i Uppsala upptas av personer som misstänks i olika Anom-härvor.

– Utredningarna pågår för fullt men eftersom det rör sig om organiserad brottslighet kommer de att ta tid. En del utredningar kommer troligen inte att vara klara innan årsskiftet, säger Anna Arnell, kammaråklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Enligt Anna Arnell gäller misstankarna till övervägande del hantering av stora mängder narkotika och det kan bli fler gripanden. Med hänvisning till sekretess lämnar hon inte mer information.

undefined
Uppsala tingsrätt har häktat en rad personer som misstänks för grova brott i Anom-utredningarna.

Bland det fåtal uppgifter UNT kommit över från Anom-ärendena finns ett dokument där en 32-årig Uppsalabo uppges ha handlat med narkotika i stor skala tillsammans med en rad andra personer. 32-åringen ska ha haft en ledande roll i ligan som bland annat ska ha hanterat 13 kilo kokain i Rotebro. Den 28 maj påstås grupperingen även ha förvarat 10 kilo av den syntetiska drogen kristall vid Danmarks kyrka nära Uppsala. Gatupriset för dessa båda partier uppgår till sammanlagt cirka 15 miljoner kronor.

Ligan kring 32-åringen uppges ha opererat i bland annat Malaga i Spanien. En av de häktade i samma ärende är en 42-åring från Uppsala som bosatt sig i just Malaga. Enligt polisen är han en toppfigur i Uppsalas undre värld som man under lång tid förgäves försökt att komma åt.

42-åringen förekommer under 28 avsnitt i kriminalregistret och har avtjänat fängelsestraff för bland annat grovt narkotikabrott, försök till utpressning och grov misshandel.

undefined
Specialutrustad personal sattes in 2018 när polisen gjorde husrannsakan i Uppsala hos den 42-åring som nyligen greps i Spanien.

42-åringen greps i Spanien under det stora Anom-tillslaget och utlämnades till Sverige i mitten av augusti. Han misstänks för synnerligen grov narkotikasmuggling som ska ha pågått under hela 2020 fram till den 7 juni i år då han frihetsberövades av spansk polis. Han misstänks även för synnerligen grovt brott mot lagen om explosiva varor, ett brott som ofta gäller handgranater eller någon form av bomber. Ärendet med de explosiva varorna kopplas till en adress i Stenhagen under våren 2021. 

42-åringen är häktad på sannolika skäl, det vill säga den högre misstankegraden. Han är sedan tidigare åtalad för grovt penningtvättsbrott på två miljoner kronor och kommer att ställas inför rätta i Uppsala i det målet. 

Bland de övriga häktade i Anom-målen finns en företagare från Uppsala som misstänks ha handlat med tiotals kilo narkotika. Mannen är i 50-årsåldern och sedan tidigare helt okänd för polisen. En person som känner företagaren säger till UNT att det är oerhört förvånande att mannen kopplas till en narkotikautredning. Företagaren har varit aktiv i en idrottsklubb i Uppsala och som UNT tidigare rapporterat ska han ha gömt stora mängder narkotika i klubbens förråd.

undefined
En Uppsalaföretagare som figurerar i en av Anom-utredningarna tros ha levererat tio kilo amfetamin till en kvinna vid det här tillfället.

De 16 personer från Uppsala som frihetsberövats i Anom-relaterade mål utgörs av en brokig skara. Det handlar om män mellan 21 och 54 år. Några av dem har inte tidigare varit straffade för brott och lever enligt personundersökningarna under ordnade sociala former. 

Andra har dömts upprepade gånger för bland annat narkotika, våld och vapen. Fyra av de häktade uppges ingå i kriminella nätverk som ägnar sig åt organiserad brottslighet och där risken för våld bedöms som stor vid konfrontation med andra brottsnätverk.

Samtliga av de 16 häktade misstänks nu för allvarlig brottslighet, förutom grovt narkotikabrott rör det sig även om bland annat grovt penningtvättsbrott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!