Två kriminellt belastade ungdomar fyllde pet-flaskor med bensin vid en mack i Uppsala en oktoberkväll i fjol. Senare samma kväll for en 16-åring med bensinflaskorna till en gård nära Uppsala. Gården ägdes av pappan till den gängkriminelle Ismail Abdo, kallad Jordgubben.
De boende på gården, som höll vakt på grund av hotbilden, gick ut till 16-åringen som då slängde bensinflaskorna och lämnade platsen. 16-åringen har sagt i förhör att han skulle ge bensinen till en kompis med moped men kunde dock inte säga vem kompisen var.
Enligt polisutredningen visar krypterade chattar att 16-åringen fått i uppdrag att anlägga branden. De båda ungdomar som köpte bensin på macken ska ha deltagit i en chattgrupp där deltagarna påstås prata om 16-åringen som "ungen" och "brännaren". Den som körde "ungen" till platsen för det planerade brandattentatet utlovades 10 000 kronor, står det i en chatt.
16-åringen plus de båda ungdomar som köpte bensinen åtalades för förberedelse till mordbrand. Men i januari friades alla tre av Uppsala tingsrätt.
Domstolen menar att samtliga i trion måste ha varit medvetna om att bensinen skulle användas för att begå någon typ av brott, men vilket brott är oklart. Visserligen angavs adressen till Abdos pappas gård i chatten men exakt vad som skulle hända där angavs inte, noterar tingsrätten.
Dessutom är det inte säkert att de båda ungdomar som köpte bensinen visste att bränslet skulle forslas till adressen för att med den anlägga en mordbrand. Vidare är det inte klarlagt att bensinen, totalt sex liter, hade kunnat orsaka särskilt stor skada, ansåg tingsrätten och ogillade åtalet.
Åklagaren Andreas Andersson överklagar till hovrätten och begär att de tre personerna fälls.
– Bevisningen räcker för en fällande dom. De inblandade har köpt bensin, chattar visar att brottet planerades och en person var på plats för att genomföra det, säger Andreas Andersson.
Han konstaterar dock att just förberedelse till ett brott kan vara svårt att bevisa, eftersom det är knepigt att fastställa exakt vad någon har för avsikt att göra.
– Här handlar det alltså inte om en gärning som utförts eller ens om försök att utföra ett brott utan just bara om förberedelse till brott, betonar Andreas Andersson.
Enligt en kartläggning som UNT gjort har hittills endast två åtal under våldsvågen i Uppsala lett till friande domar.