En augustidag i fjol slog polisen till mot flera adresser knutna till finansföretaget 24Money. Polisen hämtade dokument bland annat vid företagets butik på Drottninggatan i Uppsala som kort därefter stängdes.
Det har florerat uppgifter om att ett tusental personer satsat runt 40 miljoner kronor i 24Money men siffrorna är osäkra. Klart är att spararna lockats av löften om en ränta på minst 6,5 procent men vart tillgångarna tagit vägen är höljt i dunkel.
Den som försöker ta ut sina sparpengar via 24Moneys hemsida möts av meddelandet att inloggningen är ur funktion.
En av de sparare som förgäves försökt komma åt sina tillgångar är 80-årige Lars Sörensen i Åkarp som tillsammans med sin hustru har satsat 300 000 kronor.
– Det är mycket pengar för oss men om vi får tillbaka dem vet jag inte, säger han.
Hittills har 159 personer gjort polisanmälningar om bedrägeri. Vad som hänt i bolaget och vem som varit ansvarig är svårt att få fram. Kammaråklagare Kenneth Brattström som leder utredningarna vid Ekobrottsmyndigheten vill i nuläget inte lämna några kommentarer.
Den bild som framträder är att två falanger knutna till 24Money utkämpar en hård strid och beskyller varandra för ekonomisk brottslighet. Den ena falangen utgörs av Uppsalabor från den tidigare företagsledningen medan den andra sidan representeras av bland andra vd:n, en 43-årig man bosatt i Kanada.
Härvan kompliceras ytterligare av information som offentliggjordes i USA i slutet av mars. På sin hemsida uppgav då US Department of Homeland Security, ungefär Departementet för inrikes säkerhet, att vd:n för 24Money, misstänks för brott.
Det påstådda brottet har ingenting med 24Money att göra. Istället handlar det om betaltjänsten Payza som 43-åringen drivit tillsammans med sin bror.
Payza ska ha fungerat som penningtvätt och möjliggjort transaktioner på 250 miljoner dollar, pengar som uppges vara vinster från andra individers kriminalitet i form av storskaliga bedrägerier och barnporrbrott.
Enligt polisen i USA har de båda bröderna saknat licens för Payzas finansverksamhet och de riskerar upp till 25 års fängelse. Den 43-åringe vd:n söks av polisen medan hans bror har gripits.
43-åringen skriver i mejl till UNT att han är oskyldig till de anklagelser som myndigheterna i USA riktar mot honom.
Åter till härvan kring 24Money där Lars Sörensen arbetar hårt med att få klarhet i vad som skett. Han har bildat en Facebookgrupp för dem som inte får ut sina sparpengar från företaget.
– Det kommer ständigt nya medlemmar. Hittills är vi 250 stycken med krav på sammanlagt 13 miljoner kronor, berättar Lars Sörensen.
Han säger att det bland medlemmarna finns många tragiska öden och han har haft kontakt med en rad förtvivlade människor som befarar att de förlorat alla sina besparingar.
Frågorna hopar sig kring bolagen i 24Money-sfären. Företagsledningen uppgav i höstas för Finansinspektionen, FI, att ett av 24Moneybolagen hade sålts till ett företag på ön Nevis i Västindien.
Men det visade sig att en person som kontrollerade företaget på Nevis och även gått in i ledningen för ett av 24Money-bolagen hade identifierat sig med falskt pass.
Enligt FI hade dessutom en revisor förletts att utfärda ett missvisade ekonomisk utlåtande för ett 24Money-bolag. Orsaken var att företaget hade försett revisorn med falska uppgifter.
Flera myndigheter är inblandade i turerna kring 24Money. Exempelvis har Kronofogden fått in ett 40-tal betalningskrav mot företaget och FI driver en egen utredning.
Vid Uppsala tingsrätt finns cirka 50 mål kopplade till företaget, gällande bland annat fordringar, konkursansökningar, återvinning och skadestånd.