130 deltog i opinionsmöte i Stabby

I början av mars är det bakdag i Stabby i Uppsala. Då ska hembygdsföreningen bjuda in ledamöterna i det samfällda kyrkofullmäktige för att förhindra en försäljning av prästgården.

Det blev knökafullt i Stabbygården när hembygdsföreningen kallade till opinionsmöte mot försäljningen av prästgården.

Det blev knökafullt i Stabbygården när hembygdsföreningen kallade till opinionsmöte mot försäljningen av prästgården.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2008-02-11 07:59
Över hundra personer tog sig till Stabbygården i Uppsala på söndagen för att delta i opinionsmötet.
Det samfällda kyrkofullmäktige har tidigare sagt ja till en försäljning. Men innan fullmäktige senare i vår ska ta ställning till anbuden vill föreningen få ledamöterna på andra tankar.

Svenska kyrkan äger marken på totalt 8 000 kvadratmeter och de flesta byggnaderna vid Stabby prästgård. Sedan 1953 äger Bondkyrko hembygdsförening Stabbygården som ligger intill prästgården. Föreningen äger även rustboden och klockstapeln och arrenderar den stora öppna platsen närmast Stabbygården. Även prästgården arrenderas av föreningen. Arrendet löper ut 2011.
- Köparen måste köpa allt, även ingångna avtal. Efter 2011 kommer köparen att sätta ett så högt arrende att vi inte har råd att arrendera längre, befarar Ove Lundgren, ordförande i hembygdsföreningen.

Den tidigare landshövdingen, Hans Alsén och flera andra ansåg att Uppsala kommun genom sin förköpsrätt borde köpa fastigheten för att därefter sälja den billigt, alternativt hyra ut det till föreningen.
Men enligt uppgift är kommunen inte intresserad.
Ett annat alternativ är att inleda seriösa diskussioner med kyrkan för att få till stånd ett hyggligt försäljningspris.
- Det viktigaste för kyrkan är inte priset, det är väl att slippa kostnaderna för underhåll, sa Hans Alsén.

Många hänvisar till den vackra kulturhistoriska miljön, Stabbyskogen som en lisa för kropp och själ. Ingen kan väl begå våld på denna anrika boning där bland annat Nathan Söderblom levde och undervisade?
Jodå, fastigheten är inte skyddad. Däremot krävs bygglov för att riva och bygga nytt. Och det är mycket tveksamt att kommunen skulle ge ett sådant tillstånd.

Enligt uppgift är Sparbanksstiftelsen intresserad av att ge hembygdsföreningen ett ekonomiskt stöd.
- Vi har inte ekonomi att köpa fastigheten, vi har heller ingen möjlighet att låna pengar, säger Ove Lundgren.
Det kostar miljoner att köpa stället och miljoner att rusta och hålla det i gott skick.
De 130 deltagarna enades om ett uttalande där man vädjar till kyrkliga samfälligheten och andra berörda att inte bjuda ut prästgården till försäljning på den öppna marknaden.







Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om