Tjock rök bolmar genom dörrar och fönster och svart sot färgar murbruket i den brinnande byggnaden. Ett tiotal brandmän i full mundering springer fram och tillbaka mellan brandbilen och utryckningsfordonet och på marken har tjocka vattenslangar rullats ut. Allt är på riktigt, men ändå inte. Vi befinner oss nämligen på Fyrislunds brandstation där 13 nya brandmän håller på att utbildas i allt från rökdykning till livräddning. Det brinnande huset är en övningsbyggnad och hela övningen bevakas av kursledarna.
– Redan när jag gick på gymnasiet ville jag arbeta med att hjälpa människor och var då inne på att bli polis. Jag såg på Facebook i augusti att man sökte deltidsbrandmän i Storvreta där jag bor och då halkade jag lite in på det. Än så länge var det varit väldigt givande faktiskt, säger Mikael Sjöblom, som är inne på den andra och sista veckan av utbildningen.
I våras kunde UNT rapportera om turerna kring det nya kollektivavtalet för deltidsbrandmän som orsakade massuppsägningar över hela landet. Sedan dess har behovet av så kallade RiB-personal (räddningstjänst i beredskap reds. anm.) förbättras hos Uppsala brandförsvar och nu har tio av de 15 brandstationerna området det behov som behövs för att täcka behovet.
– Det var turbulent i våras i samband med nya avtalet och i Uppsala sade 28 deltidsbrandmän upp sig. Men tio stycken kom tillbaka och nu har har det lugnat ner sig. Men vi söker fler deltidsbrandmän hela tiden, säger Jörgen Olsson, enhetschef för RiB på Uppsala brandförsvar.
Utbildningen för deltidsbrandmän är två veckor och för att bli antagen måste den intresserade genomgå ett antal tester där bland annat kondition, styrka och hur man reagerar på höjder och små utrymmen kontrolleras. Att det bara är stora muskulösa män som kan bli brandmän är dock en felaktig bild, menar Jörgen Olsson.
– Många tänker att man måste vara stor och stark, men det handlar framför allt om att man ska vilja hjälpa andra människor. Det krävs en viss grundkondition men det är inte omöjligt på något sätt.
När UNT besöker Fyrislunds brandstation på tisdagen pågår flera olika övningar ute på området. Jenny Eriksson är lärare och ansvarar under tisdagen för en läckageövning där eleverna får öva på hur de ska gå till väga vid en trafikolycka med en tankbil inblandad.
– Det är jätteroligt att undervisa och lära upp deltidsbrandmän. Alla frågor gör att man får stanna upp och tänka till själv ibland också. Det ger väldigt mycket för oss lärare också.