1,3 miljoner i skatteskuld för restaurang Skaris

Uppsalakrogen Skaris har slutat betala sina skatter och F-skattsedeln har dragits in. Men ägarnas planer på ett jättehotell vid Skarholmen går vidare.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2017-01-06 09:00

Restaurang Skaris i Uppsala AB är registrerat för obetalda skatter på totalt 1,3 miljoner kronor. Nära en halv miljon av beloppet är överlämnat till Kronofogden för indrivning och ett lika stort belopp skulle ha betalats till Skatteverket i mellandagarna utan att det skett.

Senaste gången som restaurangen vid Skarholmen söder om Uppsala betalade skatt var i juni. Sedan dess har varken moms eller arbetsgivaravgifter inkommit till staten, uppger Skatteverket.

Till följd av de inställda betalningarna beslöt Skatteverket förra veckan att återkalla restaurangens F-skattsedel.

Företag som saknar F-skattsedel kan få problem att hitta nya uppdrag eftersom uppdragsgivaren riskerar att själv få stå för de sociala avgifterna.

Ett krav för alkoholtillstånd är att krögaren betalar sina skatter. Till följd av de uteblivna skatteinbetalningarna har kommunen inlett en granskning i Skarisärendet.

– Vi vill att bolaget förklarar hur man ska komma till rätta med situationen. Det kan ju finnas bra förklaringar till varför betalningarna inte gjorts, säger Pia Hultqvist vid tillståndsenheten.

Glenn Elfving Bovin som driver Restaurang Skaris säger att krogen har en säker fordran på flera miljoner kronor som är på väg in. Så snart pengarna är på kontot kommer skatterna att betalas.

Enligt honom är bolagets ekonomiska situation under kontroll.

– Sedan vi tog över restaurangen och utvecklade verksamheten har omsättningen ökat med 50 procent. Ingen av de som tidigare drivit rörelsen på Skarholmen har nått en sådan omsättning, uppger Glenn Elfving Bovin.

Om det är så, varför betalar ni inte bolagets skatter?

– Det hänger samman med de kostnader för renoveringar som tidigare ägare gjort. Vi har övertagit dessa kostnader och har hela tiden varit fullt medvetna om att de skulle tynga verksamheten. Vi har varit helt öppna med detta gentemot såväl leverantörer som Skatteverket.

Rörelsen vid Skarholmen har under tidigare ägare gått knackigt och bland annat skedde en konkurs 2013.

Glenn Elfving Bovin säger att det ekonomiska resultatet förbättrats betydligt jämfört med senast föregående ägare som gjorde ett underskott på drygt 3 miljoner kronor under 2014-2015.

– Vi kommer troligen att hamna på ett litet minus för 2016 men siffrorna går åt rätt håll, uppger han.

Makarna Glenn och Linda Elfving Bovin övertog verksamheten hösten 2015. Sedan dess har de breddat inriktningen vid anläggningen med bland annat konferenser, rekreation och kurser i yoga.

De deklarerade redan från start att de såg en "otrolig utvecklingspotential" för området. De vill riva den nuvarande restaurangbyggnaden och uppföra ett hotell med 150 rum på platsen. De har även planer för bland annat en ny gästhamn och ett kallbadhus.

På sikt ska det hela ingå i en resortkedja med tio hotell, har paret Bovin berättat i UNT och ambitionen är att det ska bli "Mälardalens främsta rekreationsmål".

– Planerna ligger fast. Under våren kommer vi att presentera en ny delägare som ska vara med och utveckla verksamheten, säger Glenn Elfving Bovin.

Erik Pelling (S) kommunalråd i Uppsala, säger att kommunen vill utveckla Skarholmen, bland annat för att ge fler Uppsalabor tillgång till strandlinjen.

Han har uppvaktats av makarna Bovin och anser att deras planer på ett hotell vid Skarholmen "kan vara en möjlighet" även om han tycker att de obetalda skatterna "inte är något bra tecken".

Skarholmen, även kallat Skaris, är en mindre halvö nära Graneberg, cirka en mil söder om Uppsala. Skarholmen har strandlinje mot Ekoln.

I området finns ett flertal båtbryggor och på vintern är det en populär startpunkt för långfärdsskridskoåkare.

År 1927 drogs en spårvagnslinje från Uppsala till Sunnersta. Ett syfte var att stimulera Uppsalaborna till friluftsliv och bad.

I samband med spårvagnslinjens tillkomst uppfördes en restaurang på Skarholmen vars lokaler är i bruk än idag.

2014 genomgick restauranglokalerna en omfattande renovering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!