13 elsparkcyklar bärgades från Fyrisån

Organisationen Hands 2 Ocean har som mål att rensa Mälarregionens vattendrag från giftiga batterier. Och när de i veckan återvände till Fyrisån, fick de med sig 13 elsparkcyklar upp från botten.

I veckan bärgades en ny omgång med bråte från Fyrisån. Bakom dykandet ligger organisationen Hands 2 Ocean. Bland skräpet fanns 13 elsparkcyklar.

I veckan bärgades en ny omgång med bråte från Fyrisån. Bakom dykandet ligger organisationen Hands 2 Ocean. Bland skräpet fanns 13 elsparkcyklar.

Foto: Staffan Wolters

Uppsala2024-07-31 11:00

Nära korsningen Östra Ågatan/Islandsgatan ligger en stor hög med bråte. Mest är det rostiga cyklar – och flera elsparkcyklar.

Som UNT berättat tidigare håller organisationen Hands 2 Ocean på med ett projekt: Att göra "Sveriges fulaste konstinstallation". Hela sommaren dyker de, med hjälp av volontärer, efter skräp och bråte i Fyrisån. Efter senaste dykningen nu i veckan har de rensat ån från totalt 2,3 ton skräp.

– Då hittade vi 13 elsparkcyklar, säger organisationens grundare och ordförande Fredrik Johansson.

undefined
Skräpet ska bli en tankeväckande konstinstallation på Kulturnatten i Uppsala i september, förklarar Hands 2 Oceans ordförande.

Merparten ska placeras på en upplyst pråm under Kulturnatten i Uppsala i september. 

– Man ska känna att oj, det där ger ju en fadd smak i munnen, när vi har rent dricksvatten men håller på att sabba det, säger Fredrik Johansson.

Men konstinstallationen är bara ett delmål. Hands 2 Ocean startades först och främst för att rena vattendragen kring Mälaren och Östersjön från gifter. Lite extra fokuserar de på batterier, berättar Fredrik Johansson.

– Blybatterier är det absolut giftigaste. Man har inte gjort lika många studier på litiumbatterier, som finns i bilar och elsparkcyklar i dag, men det är absolut inte heller bra.

Sedan Hands 2 Ocean startade sin skräpdykning år 2018 har de bärgat 42 ton blybatterier och 1 396 elsparkcyklar från vattendragen i Mälarområdet.

– Det lämnas till återvinningsstationer där man tar hand om batterierna och metallerna, säger Fredrik Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!