102-åringen som gick på Nobellunch

Nyligen intog Nobelpristagarna Uppsala för föreläsningar och lunch. Med under dagen fanns även en ovanlig gäst, 102-årige Gösta Vestlund.

Nobellfest. Gösta Vestlund, 102 år, under söndagens nobellunch på Uppsala slott. – Maten var god, men det var svårt hinna med att äta på grund av alla trevliga samtal.

Nobellfest. Gösta Vestlund, 102 år, under söndagens nobellunch på Uppsala slott. – Maten var god, men det var svårt hinna med att äta på grund av alla trevliga samtal.

Foto: Mikael Wallerstedt

Uppsala2015-12-14 16:59

– Den här dagen är något jag kommer att minnas med glädje, säger Gösta Vestlund när vi når honom dagen efter Nobellunchen.

102-åringen blev tidigare under sommaren intervjuad av en lokaltidning i Stockholm. I artikeln nämnde Gösta Vestlund att han studerat på Uppsala universitet och att han 1939 deltog i det ökända Bollhusmötet. Uppsala universitet fick upp ögonen för artikel och kort därefter fick han en inbjudan av rektor Eva Åkesson till gårdagens arrangemang.

– Jag blev väldigt överraskad över inbjudan, men det var mycket glädjande och hedrande.

Under dagen deltog Gösta Vestlund både på föreläsningarna i universitetsaulan samt den efterföljande lunchen. Där fick han bland annat prata med de fyra fredspristagarna från Tunisien.

– Vi hade ett mycket stimulerande samtal, de kom fram och sa att de hört att jag varit verksam i Afrika.

102-åringen studerade på Uppsala universitet 1937-1942 till lärare i bland annat historia och samhällskunskap. Efter examen bosatte sig han sig först i Sigtuna och har sedan dess varit – och är fortfarande – engagerad i utbildningsfrågor. Ett engagemang som bland annat tagit honom till länder som Etiopien och Tanzania där han startat vuxenutbildningar. Och nu även en Nobellunch.

I dag är Gösta Vestlund hemma i Nacka igen. Ett minne och en god lunch rikare.

– Jag är ingen kulinarisk Tore Wretman så idag blir det skärgårdssoppa, lite skillnad från gårdagen goda fisk, säger han och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om