"100-talet studenter" avstängda från datornätet
Uppsala studentkår är kritisk till uppgifterna om att uppemot 100 studenter ska ha portats från sin internetuppkoppling efter misstankar om upphovsrättsintrång och olaglig fildelning det senaste halvåret. Men uppgifterna tillbakavisas av de IT-ansvariga på universitetet.
Sveriges förenade studentkårer (SFS) har i ett öppet brev uppmanat den nationella nätleverantören SUNET att se över rutinerna och sluta med avstängningarna. De menar att de riskerar att urholka rättssäkerheten och gör det omöjligt för studenterna att bedriva sina studier.
- Det här är väldigt problematiskt ur rättssäkerhetssynpunkt. Givetvis ska de regler som finns följas, men i så fall måste varje fall prövas först innan man vidtar sådana här åtgärder, säger Klas-Herman Lundgren, ordförande för Uppsala studentkår.
Han pekar särskilt på den moderne studentens beroende av en fast internetuppkoppling för att bland annat kunna skicka in hemtentor, inlämningsuppgifter och på andra sätt sköta sina studier.
Men uppgifterna är missvisande, menar Uppsala universitets IT-chef Per Lindgren.
- Ingen student stängs av utan att först ha blivit kontaktad. Får vi in ett klagomål så förmedlas detta vidare till studenten i fråga upp till tre gånger. Oftast blir det inte aktuellt att stänga av någon, men får vi inget svar så genomförs en tillfällig avstängning. Men det handlar inte om något straff, säger han.
Han bedömer att IT-enheten får in runt 3500 klagomål per år mot enskilda studenter. Den olagliga fildelningen har dock - liksom antalet klagomål - sjunkit efter att den nya fildelningslagen trädde i kraft, enligt Per Lindgren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!