100 gravplatser om året tas tillbaka efter "uppenbar vanvård"

Varje år får runt 400 gravrättsinnehavare inom Uppsala kyrkliga samfällighet ett brev om att gravplatsen är "uppenbart vanvårdad" och måste åtgärdas inom ett år. Resultatet brukar inte låta vänta på sig.

Det kan vara svårt att nå en gravrättsinnehavare. Samfälligheten skickar brev eller uppmanar, som här, på annat sätt innehavaren att höra av sig. 100 gravplatser om året återgår till Uppsala kyrkliga samfällighet.

Det kan vara svårt att nå en gravrättsinnehavare. Samfälligheten skickar brev eller uppmanar, som här, på annat sätt innehavaren att höra av sig. 100 gravplatser om året återgår till Uppsala kyrkliga samfällighet.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2005-07-21 00:00
Att en grav saknar skötsel och tillsyn syns ganska snabbt. Det märks när vi vandrar runt på Uppsala gamla kyrkogård tillsammans med Tord Engström, chef för begravningsverksamheten, och kyrkogårdsingenjör Reinhold Thienemann.
— Ogräs växer fort. Här har sly av alm, lönn och björk börjat växa. Och titta på häggplantan här - den är åtminstone två år, säger Reinhold Thienemann och pekar på en gravplats som är övervuxen av tistlar och sly.
Andra syner glädjer honom och Tord Engström, som en grav med oroväckande många tistlar som rensats så sent som förra veckan.

Gravsynar
Det är Reinhold Thienemann som gör gravsyn på stans alla kyrkogårdar under sensommaren varje år. Han har sällskap med områdesansvarig och fotograf. Tillsammans bedömer de ogräsets ålder och mängd.
- När vi anser att en grav varit utan tillsyn för länge skickar vi brev till gravrättsinnehavaren, tillsammans med ett foto av graven.
I brevet får innehavaren veta att graven är "uppenbart vanvårdad", och att den kommer att återtas om inga åtgärder sker inom ett år.
Samfällighetens skrivelser brukar väcka starka känslor hos adressaten. Det vet Reinhold Thienemann, eftersom det också är han som får ta emot de flesta samtalen från anhöriga. Det är samtal som präglas av skam, upprördhet, sorg och ilska över försumliga släktingar som åtagit sig att sköta graven.
Om inget händer inom ett år återtas graven efter beslut från begravningsdelegationen och länsstyrelsens ombud. Även kyrkonämnden fattar beslut om att återta gravplatsen. När beslutet vinner laga kraft är graven formellt återtagen.

Flera orsaker
Att en grav lämnas åt sitt öde kan ha flera orsaker. Den som tagit på sig att sköta den kan vara sjuk eller avliden, anhöriga bor för långt bort, kostnaderna för köpa tjänster har stigit.
Men trots allt är det ändå bara en fjärdedel av de 400 vanvårdade gravarna som återgår till samfälligheten.
— Och då skall man komma ihåg att samfälligheten har totalt cirka 22 000 gravplatser, säger Tord Engström
Under senare år har Reinhold Thienemann stött på ett för honom nytt fenomen: att gravrättsinnehavare vill lämna tillbaka gravplatsen till samfälligheten redan efter ett par år.
— Samhället förändras, folk flyttar eller gifter om sig. Den återlämnade gravplatsen behåller vi som den är tills de 25 åren gått.




FAKTA
Inom Uppsala kyrkliga samfällighet finns sex kyrkogårdar: Gamla kyrkogården, Vaksala, Hammarby, Ulleråker, Berthåga och Gamla Uppsala. Alla har i dag lediga gravplatser, Gamla Uppsala kyrkogård dock bara ett fåtal.
Gravrätten är i dag 25 år efter den sista jordfästningen. Om ingen tar ansvar för graven då, övergår den till någon annan.
Då en äldre grav överlåts lägger man den nya kistan ovanpå den gamla, av hänsyn till griftefriden. En ny grav är mellan 3,6 och 4,2 meter djup, och en kista är omkring 50 centimeter hög.
Graven anses full när 1,5 meter jord ligger över den sista kistan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om