100 förlorare i länet

Panaxiakonkursen slår mot fler än 100 företag och organisationer i länet – från småföretag till stora koncerner med filialer i Uppsala län.

Kronans Droghandel, Bauhaus och OKQ8 är några av de drabbade.

Kronans Droghandel, Bauhaus och OKQ8 är några av de drabbade.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2012-10-16 07:00

Panaxia hade från sina kunder hämtat upp 646 miljoner kronor som saknades när företaget gick i konkurs, enligt konkursförvaltarens preliminära beräkning.
En av länsföretagarna som drabbats blev av med 1,4 miljoner kronor i flera dagskassor som Panaxia hämtat. Han driver sin verksamhet som franchisetagare inom norska Reitankoncernen, som efter konkursen lovade att ta 60 procent av franchisetagarnas förluster.
Företagaren berättar att Reitan inte gav honom något alternativ till avtalet med Panaxia och att han tog för givet att pengarna han lämnade över var säkra. Han anser att Reitan inte tar hela sitt ansvar för att ha drivit igenom avtalet.
– Även om Reitan står för 60 procent återstår det 560 000 kronor för mig. De pengarna finns inte i företaget, säger han.

Han berättar att stämningen bland franchisetagarna var väldigt upprörd efter konkursen och hoppas nu att förhandlingar mellan organisationen Sveriges franchisetagare och Reitan ska leda till en lindrigare börda för honom och kollegerna.
Robert Dimmlich, vd för Sveriges franchisetagare, skriver i ett mejl till UNT att det planeras en träff med Reitan centralt under denna vecka. Innan dess vill han inte svara på frågor om vad de drabbade företagarna kan hoppas på av Reitanförhandlingarna.
”Jag vill inte gärna föregå våra samtal med dem”, skriver han.
Sveriges franchisetagare representerar 220 Reitan-franchisetagare inom Pressbyrån, Shell/7-eleven och 7-Eleven.
På konkursförvaltarens lista över fordringsägare finns företag från länet inom stora kedjor som OKQ8, Pressbyrån, Mekonomen, flera apotekskedjor, Telia, Dressmann, Rusta och Shell/7-eleven.

En av de mindre fordringsägarna är Stockholms nation vid Uppsala universitet, som förlorade ett femsiffrigt belopp. Enligt Anna Hoffman, ”förste kurator”, kommer verksamheten inte att påverkas.
– Det är klart att en period var vi lite chockade. Alla bortfall känns ju, säger hon.

Med på listan, som nättidningen di.se presenterat och som härrör från konkursbouppteckningen hos konkursförvaltaren Lindahls advokatbyrå, finns även Akademiska sjukhuset. Men både sjukhusets och landstingets säkerhetsansvariga säger att Panaxia inte var deras värdetransportör. Anledningen till att sjukhuset är med kan eventuellt vara att ett företag eller en organisation som verkar inom sjukhuset har drabbats.


FAKTA

En halv miljard kronor borta
I början av september gick värdetransportföretaget Panaxia i konkurs. Företaget misstänks ha använt kundernas insatta pengar för att täppa till hål i sin egen verksamhet, som gick back. Av de 646 miljoner som saknas, enligt konkursförvaltare Lars-Henrik Andersson, kan 158 miljoner återfås i form av kontanter, bankmedel och fordringar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!