100 förlorar jobbet när Pfizer lägger ner

Drygt 100 personer förlorar jobbet när läkemedelsjätten Pfizer lägger ner sitt kvalitetslab i Fyrislunds företagspark. Därmed raderas ett av de större bioteknikföretagen bort från läkemedelsbranschen i Uppsala.

Besvikelsen är stor bland Pfizeranställda i Fyrislund efter beskedet om att kvalitetslabbet stängs senast 30 november. Drygt 100 personer blir övertaliga och förlorar jobbet. Fr v Anders Nilsson, Håkan Månsson, Christina Nord och Irena Michalek.

Besvikelsen är stor bland Pfizeranställda i Fyrislund efter beskedet om att kvalitetslabbet stängs senast 30 november. Drygt 100 personer blir övertaliga och förlorar jobbet. Fr v Anders Nilsson, Håkan Månsson, Christina Nord och Irena Michalek.

Foto: Anna Hellberg

Uppsala2005-06-22 00:00
— Uppsala var en gång bioteknikens Mecka. Det är både tragiskt och kortsiktigt att låta all kompetens försvinna utomlands, säger en besviken Tomas Mälson, från Pfizers labstöd i Fyrislund.
Pfizers koncernledning beslöt att stänga sin Stockholmsfabrik för två veckor sedan. Där arbetar cirka 550 personer med sprutfyllning av bland annat tillväxthormonet Genotropin. Flertalet av medarbetarna pendlar från Uppsala, hur många är oklart men facket uppskattar siffran till minst 100 personer.
Nedläggningen i Stockholm berör också nästa länk i produktionskedjan: kvalitetskontrollen av sprutorna och andra läkemedel innan de släpps ut på marknaden, vilket sker på kvalitetslaboratoriet QC i Fyrislund.
— Alla som kontaktar mig är chockade, besvikna, oroliga och uppgivna. "Allt går som på räls", har det hetat från ledningen och så kommer det här beskedet helt plötsligt, säger Christina Nord, ordförande för SIF-anslutna medarbetare, drygt 350 av de anställda i Stockholm och Uppsala.
— Det som är svårast att förstå är att företagets strategi vänt så plötsligt. I fjol sa man att labbet skulle flytta tillbaka till Stockholm, där det tidigare låg. Nu blir det ingenting, säger Irena Michalek, laboratorieanställd och fackligt närombud i Uppsala.
När Pfizer, som många andra bioteknikföretag drar ner i Sverige och flyttar verksamheten utomlands, går forskning, utveckling och mångårig kompetens till spillo, menar SIF-styrelseledamoten Anders Nilsson, som jobbar med produktionsstöd till produktionen i Stockholm.
— Stämningen är inte direkt på topp men många hade det här på känn, eftersom företaget omstrukturerar hela tiden, säger han.
Vad som väntar runt hörnet är för många karriärbyte eller arbetslöshet.
— Branschen är stentuff. I Uppsala går det 300 sökande på varje utannonserad lab-tjänst. På IT-sidan är det ännu värre, runt 350-400 sökande. Det har utbildats biologer och farmaceuter som drivit forskningen framåt och varit en motor för Sverige, nu försvinner jobben utomlands, säger Tomas Mälson.
Hans och kollegorna är överens om att alla kortsiktiga företagsbeslut varit förödande för produkterna.
— Ja, eländet började när vi bröt upp gamla inarbetade strukturer med forskning, utveckling, produktion och kontroll placerade på samma ställe, säger Anders Nilsson.
Facket har inte heller så mycket att sätta emot när ledningen redan bestämt sig, menar Christina Nord.
— Alla beslut fattas på 42:a gatan i New York. Vi är bara en droppe i deras stora hav.
Totalt sysselsätter Pfizer runt 120 000 medarbetare världen över med forskning, produktutveckling och tillverkning av bland annat rökavvänjningsprodukten Nicorette, impotensmedlet Viagra och medicin mot aids/hiv och cancer.



UNT- Fakta:
Vad händer nu?
I dag (läs onsdag) ska SIF/Akademikerklubben (Saco) och Industrifacket tillsammans med företagsledningen lämna förslag på stödåtgärder till de 650 anställda i samband med nedläggningen av Pfizers produktionsanläggning i Stockholm och labverksamheten i Uppsala.
Trygghetspaket, avgångspaket och jobb-sökarcenter med jobbcoachsamtal erbjuds av företaget efter sommaren.
Senast 30 november i år ska Pfizer vara borta från Fyrislund i Uppsala. Stockholmsfabriken stängs senast år 2008.
Verksamheterna i Stockholm och Uppsala kan komma att flyttas till Tyskland eller Belgien, där Pfizer har liknande anläggningar, tror de personer UNT pratat med.
— Från företagets sida vill vi att avvecklingen sker på ett värdigt sätt. Vi vill hjälpa folk till nya jobb och avsätter en hel del resurser på det. Att vi nu lägger ner är en stor besvikelse för oss alla, säger Zeibrant Lindqvist, vd för Pfizer Health AB.
Stängningen sker sedan koncernledningen stoppat utvecklingen av en ny produkt som skulle tillverkas i fabriken och på grund av det globala kostnadsbesparingsprogram som Pfizer nyligen gick ut med.
Förutom verksamheten i Fyrislund, har Pfizer en fabrik i Boländerna som tillverkar medicin mot inflammatoriska tarmsjukdomar. Fabriken ska säljas. Där arbetar cirka 160 personer. Efter det finns inget av Pfizer kvar i Uppsala.





Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om