Det är mer aktivitet än vanligt i laboratoriekorridoren i Fyrislund. Tavlor hängs upp, glasmontrar fylls och putsas. Medlemmar från föreningen Pharmacia veteranerna är i full färd att ställa i ordning sin utställning om det numera nedlagda företaget.
– Det här är våra gamla lokaler där vi gick och skruttade, berättar Eva-Lena Tagerud, föreningens ordförande, men ändrar sig sedan snabbt:
– Nej förresten skruttade gjorde vi då inte, vi jobbade hårt.
I över 30 år var hon anställd av Pharmacia. Hon försökte sluta en gång, men ”blev raggad tillbaka”. Genom åren har läkemedelsföretaget varit en av Uppsalas största arbetsgivare.
– Det har haft en enorm betydelse för stadens utveckling och världen och synen på läkemedel, säger Eva-Lena Tagerud.
Det är en stolt skara veteraner som visar runt bland tavlorna. En av de första visar läkemedlet Healon, ett hjälpmedel vid ögonoperationer som bland annat utvinns ur tuppkammar.
– Det revolutionerade hela ögonkirurgin, berättar Sören Densjö.
Precis intill syns Salazopyrin, som bland annat motverkar tarminflammation och ledgångsreumatism.
– Det är fortfarande en storsäljare, säger Sören Densjö och pekar på tavlan.
Mittemot den sitter ett porträtt av den tidigare vd:n Gösta Virding. På 40-talet köpte han åkermarken i Fyrislund och 1950 flyttade Pharmacia till Uppsala. Det var under hans tid som företaget slog igenom internationellt.
– Det växte så att det inte kändes som om det var samma företag, minns Marie Almgren.
I utställningen illustreras Pharmacias utveckling i form av ett träd. Vid trädets rötter står namnen på de bolag som ursprungligen utgjorde företaget. Betydligt fler är de namn som pryder trädkronan.
– Ja det har blivit många avknoppningar, konstaterar en av veteranföreningens medlemmar.
Sedan Pharmacia 2002 köptes upp av Pfizer, avvecklade verksamheten i Uppsala successivt. Nu finns Pharmacias ursprungliga verksamhet i bolag med nya ägare. Marie Almgren och Per Vretdal lägger sista handen på en glasmonter fylld av instrument som användes för att separera molekyler. En modern tappning av dem tillverkas fortfarande i Boländerna, men tillverkningsbolaget heter numera GE Healthcare.
Uppsalaforskningens glansålder var mellan 1950 och 1985 står att läsa på en av utställningsytorna.
– Sedan flyttade den till Milano, USA och resten av världen, säger Jan-Åke Carlsson.
Men mycket framställning finns fortfarande kvar i Uppsala. Här jobbas det för fullt, säger Jan-Åke Carlsson medan han kikar in ett av de intilliggande laboratorierummen.
– Det var en annan generations teknik då, men annars så ser det likadant ut, konstaterar han.