100 anställda blev av med jobbet – vd kritisk mot Ivo

I fjol hade Nina Hemtjänst AB en omsättning på 30 miljoner. Efter IVO:s granskning ligger Uppsalaföretaget i ruiner.

Här vid Kungsängsvägen i Uppsala har Nina Hemtjänst AB haft sitt kontor.

Här vid Kungsängsvägen i Uppsala har Nina Hemtjänst AB haft sitt kontor.

Foto: Staffan Wolters

Uppsala2020-07-27 05:00

Nina Hemtjänst har i flera år arbetat åt Uppsala kommun och i våras servade företaget 94 Uppsalabor med hemtjänst.

Men kravet att hemtjänstföretag måste ha tillstånd, som infördes 2019, har fått förödande följder för Nina Hemtjänst.

När företagets tillståndansökan avslogs av IVO, Inspektionen för vård och omsorg, förlorade Nina Hemtjänst sina uppdrag.

IVO skriver att bolagets företrädare "inte bedöms vara lämpliga med anledning av ekonomisk misskötsamhet". 

Det rör sig om mindre brister som att en årsredovisning inte lämnats in i tid, en försenad arbetsgivaravgift och liknande. En revisor har intygat att ekonomin varit utan anmärkning efter 2015.

Avslaget överklagades till kammarrätten som fastställt att företaget inte ska beviljas tillstånd av IVO. Var för sig är bristerna för små för att påvisa ekonomisk misskötsamhet. Men sammantaget uppfyller företrädarna inte kravet på lämplighet, menar domstolen.

Navid Khaledi, VD för Nina Hemtjänst, tycker att myndigheterna slagit ner på marginella brister.

Han säger att företagskoncernen haft att hantera mängder av deklarationer med mera. Han menar att det då ofrånkomligen kan bli exempelvis försenade inbetalningar. 

– De här reglerna drabbar oss småföretagare som jobbar med knappa resurser. Det är en annan sak för stora koncerner med omfattande administrativa resurser, säger Navid Khaledi.

Han uppger att Nina Hemtjänst med 100 anställda lagts ner till följd av det nekade tillståndet.

Vid sidan av IVO har även Uppsala kommun granskat företaget. Det som då framkom fick kommunen att häva hemtjänstavtalet, vilket skedde i juni 2020.

Kommunens kritik rör upprepade fel under lång tid, bland annat felfaktureringar och att anställda vid Nina Hemtjänst arbetat för många dagar i sträck. 

– Det var felfaktureringar på 20 000 kronor utifrån en omsättning på 30 miljoner. De som arbetade långa perioder var studenter som kanske jobbade några timmar per dag under en begränsad tid, säger Navid Khaledi. 

2017 fick Navid Khaledi pris av Dagens Industri för att hans koncern varit så framgångsrik. Numera är koncernen hårt sargad.

I och med att tillståndskrav införts även för familjevård stoppade IVO ytterligare ett av koncernens bolag, Nina barn och ungdom AB med ett hundratal anställda. Skälen var likartade som i fallet med Nina Hemtjänst. 

Följden blev att Uppsala kommun i mars i år hävde sitt avtal med Nina barn och ungdom AB.    

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!