—Det märks i benen, man får använda musklerna mer än vanligt, kommenterade Daniel Persson från Solna, som betraktade Vikingarännet som en laddning inför Vasaloppet nästa söndag.
Det märktes också längst ner på kroppen. Dyngblöta pjäxor, sura raggsockor och russinfötter var priset som Vikingarännarna fick betala för att uppleva världens största långfärdssskridskolopp.
Merparten var dock nöjda med vädret och brydde sig inte om att gnälla. En i snitt 12 centimetertjock is, ljumma vintervindar och en färd genom ett fruset vattenlandskap var fullt tillräckligt för att njuta.
Bra åkning
—Visst, det är jätteblött men det går bra att åka, tyckte Karl Kloste från Sundbyberg, som premiäråkte både i år och i Vikingarännet.
Kent Horn från Enköping plockade fram sin utrustning från källaren på fredagskvällen och hade inte tränat något innan.
—Det är femte gången jag är med och det är bara en gång som jag fått åka ända upp till Uppsala men det här duger bra ändå.
De flesta tog sig runt den 80 kilometer långa banan, som gick mellan Kungsängen-Sigtuna fram och åter, med en milslång avstickare till Görveln på dryga fem timmar. Bara ett fåtal valde den kortare sträckan på 50 kilometer.
Riktig veteran— Jag kämpar inte med tiden och säger så här: jag har livet bakom mig men evigheten framför mig, berättar Bosse Berglund från Bromma i Stockholm.
Med 30 skridskoår på nacken, kan han titulera sig veteran. Dagen till ära hade han satt på sig långfärdsskridskor som gått 500 mil på olika isar i Sverige.
—Jag skriver alltid upp hur långt jag åker och vad det är för väder i min dagbok så jag vet.
Till de 400 funktionärernas förvåning, deltog ett 80-tal holländare i loppet.
—Fråga mig inte varför så många åker hit, de tycker väl det är jätteroligt att åka skridskor och flertalet är såna som har gjort det till sin grej att åka runt på storlopp i världen, där Vikingarännet ingår, säger Helena Graffman, pressansvarig.
Cirka 15 procent av deltagarna var kvinnor, resten män som åkte solo eller i smågrupper med vänner.
—Det kunde ha varit mer folk men vädret avskräckte nog en del. Ändå känns det som att de flesta åkare är nöjda och allt har fungerat jättebra, tack vare funktionärerna och hjälp från Sigtuna kommun, som plogat isarna och ställt upp med blåbärssoppa, säger Hans Möller, stationsansvarig i Sigtuna.
Läs mer i UNT