Miljardnotan: Fyrdubblad utgift för inhyrd vårdpersonal

En miljard. Så mycket har Region Uppsala betalat för inhyrd vårdpersonal de senaste sex åren. Bemanningskostnaderna har ökat klart mer här än i övriga landet – och nu kan pandemin få kostnaderna att skena ytterligare.

Johan Enfeldt  är tidigare regionpolitiker i Uppsala för Liberalerna. Nu har han bytt parti till socialdemokraterna och skriver rapporter om bemanningsföretagens roll i vården för Arena Idé.

Johan Enfeldt är tidigare regionpolitiker i Uppsala för Liberalerna. Nu har han bytt parti till socialdemokraterna och skriver rapporter om bemanningsföretagens roll i vården för Arena Idé.

Foto: Bilbo Göransson

Uppsala2020-11-06 05:01

– Vi har under flera år arbetat med att försöka minska beroendet av hyrpersonal. När vi hyr in är det för att vi inte själva klarar av att bemanna och inte för att vi vill, säger Anna Wadenhov, HR-direktör på Akademiska sjukhuset.

Under flera år har Region Uppsala jobbat för att få bukt med allt högre kostnader inom bemanning.

– Inhyrning av personal är mer kostsamt än att ha egna anställda. Resurser som vi vill använda till att anställa och satsa på medarbetarna i stället för att hyra in personal, säger Anna Wadenhov.

De senaste sex åren har Region Uppsala lagt sammanlagt över en miljard på att hyra in personal från bemanningspersonal – 1 008 000 000 kronor.

UNT har tidigare skrivit om kostnaderna. Enligt en ny rapport från Arena Idé har kostnaderna fördubblats på sex år i Sverige, men nästan fyrdubblats i Uppsala. Under fjolåret kostade bemanningsföretagen regionen 225 miljoner kronor. Det ska jämföras med 2013 då den inhyrda personalen kostade 67 miljoner kronor. 

Johan Enfeldt är en av de som skrivit rapporten och har ett förflutet som regionpolitiker i Uppsala för Liberalerna. Idag är han socialdemokrat.

– Vår studie visar att bemanningsföretagen inte inneburit fler sjuksköterskor i länet. Det har bara dragit med sig kostnader, säger Johan Enfeldt.

undefined
Johan Enfeldt är tidigare regionpolitiker i Uppsala för Liberalerna. Nu har han bytt parti till socialdemokraterna och skriver rapporter om bemanningsföretagens roll i vården för Arena Idé.

Regionen minskade sitt inhyrande i våras. Är du inte onödigt kritisk?

– Vi vet inte ännu om inhyrandet minskar i år. I fjol lades hundratals miljoner på personal som kunde spenderats bättre. Inhyrd vårdpersonal kostar ungefär dubbelt så mycket som en anställd för skattebetalarna. Det finns andra regioner som hanterat det här betydligt bättre, säger Johan Enfeldt.

En del av kritiken är orättvis menar Mikael Landsten, HR-controller på Region Uppsala.

– Dubbelt så dyrt är högt räknat. Men kostnaden är såklart en anledning till att vi försöker minska inhyrningen, säger Mikael Landsten.

2018 var det dyraste året för regionens inhyrda personal. Nästan en kvarts miljard betalades till bemanningsföretag. Det motsvarar tre och en halv procent av hela personalkostnaden.

– Beslutet från regionpolitikerna är ett mål på att max två procent av personalkostnaderna ska gå till inhyrda, säger Mikael Landsten.

Det går åt rätt håll, berättar han. För att undvika att extern personal hyrs in slentrianmässigt ska numera alla beslut om hyrpersonal fattas på förvaltningsnivå. Inhyrandet minskade i fjol till drygt tre procent och i år verkar regionen landa på runt två och en halv procent. En vinst för patienterna, menar regionen.

– Att ha egen personal istället för inhyrd ökar patientsäkerheten, det finns studier som visar på det, säger Mikael Landsten.

undefined
Mikael Landsten, HR-controller på Region Uppsala.

Inhyrningen har minskat under pandemin. Från januari till september i år har inhyrningen motsvarat 110 heltidsanställda. Det är en minskning från motsvarande 120 heltider under samma period i fjol. Kliniker har ställt in operationer och regionen kunde flytta personal till covid-avdelningarna i stället för att hyra in. Men det finns risk för att kostnaderna ökar igen nu i höst när inställda operationer och annan uppskjuten vård ska utföras

– Under hösten kommer våra kostnader för hyrpersonal sannolikt att öka eftersom vi försöker hantera den uppskjutna vården och samtidigt hantera en pandemi där antalet som behöver sjukhusvård ökar igen, säger Anna Wadenhov.

Så ska kostnaderna minska

Tidigare kunde varje avdelning besluta om att hyra in bemanningsföretag. För att råda bot på de skenande kostnaderna har det nu beslutats att endast direktörerna inom lasarettet i Enköping, Ackis och primärvården ska kunna besluta om inhyrning. De som har ett ökat behov under exempelvis influensan, semestern eller någon annan behovstopp måste ansöka om tillstånd från sin förvaltningsdirektör att hyra in vårdpersonal. Det ska få avdelningarna att anställa mer personal istället för att hyra in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!