Vissa känner av den under våren. Andra drabbas när mörkret slår till, som nu i november.
Det handlar om så kallad årstidsbunden depression.
– Det är en depression i ordets rätta bemärkelse, men ska ha förekommit vid samma tidpunkt minst två år i följd för att räknas som årstidsbunden.
Det säger Lisa Ekselius, seniorprofessor i psykiatri vid Uppsala universitet.
Det som skiljer en höst- eller vårdepression från andra depressioner, berättar hon, är att den som drabbas ofta får ett stort kolhydratsug och sover mer än vanligt.
– Om man känner sig nedstämd och besvären varat mer än i två veckors tid, och varje dag känns jobbig, man har tappat engagemang, och förstås om man har självmordstankar, då ska man söka vård, säger Lisa Ekselius och förklarar att behandlingen brukar bestå av antingen antidepressiva läkemedel eller olika former av terapi.
Men även den som inte lider av en regelrätt depression, kan känna sig nedstämd när mörkret slår till.
– Ja, det är vanligt att känna olust på hösten, vi saknar ljuset och när det är lite dystert har vi lättare att också börja tänka på sådant som gör oss ledsna, säger Lisa Ekselius.
Här i Uppsalatrakten har november gjort entré med både regn och mörker. Och nej, det är inte som du inbillar dig: årets novembermånad har hittills varit både exceptionellt mörk och ovanligt blöt.
Den genomsnittliga mängden nederbörd som brukar komma i Uppsala i november är 53 millimeter, enligt SMHI. Mellan 1 och 6 november i år har det kommit 25 millimeter.
– Det är nästan hälften redan nu, så det är blötare än normalt, säger meteorologen Emma Härenstam.
I genomsnitt har vårt närområde 45 soltimmar i november enligt SMHI. Novembers första vecka har haft noll.
– Det har varit allmänt gråmulet hela första veckan, konstaterar Emma Härenstam.
Många lider i mörkret just nu, helt enkelt. Hade det gått att undvika?
– Allt går inte att förebygga. Men det finns många saker som gäller generellt, som får oss att må bättre psykiskt. Man hjälper kroppen mycket genom att leva ett regelbundet liv, som att gå och lägga sig ungefär samma tid, äta på regelbundna tider, röra på sig och få frisk luft, säger Lisa Ekselius,
– Och så förstås att dricka måttligt med alkohol, inte ta droger och att man försöker jobba med sina relationer så att de är så goda som möjligt.