Uppsalaläkare larmade om kollega – förlorar i domstol

En läkare i Uppsala rapporterade till arbetsgivaren att en kollega misskötte sitt arbete. Den läkare som larmat om kollegan blev då avstängd. För första gången har den så kallade visselblåsarlagen nu testats i domstol.

Läkare

Läkare

Foto: Anna Bredberg

Uppsala2023-11-15 14:21

En kirurg i Uppsala ansåg att en narkosläkare var oskicklig i sitt yrke och skrev flera avvikelserapporter som riktades mot kollegan. Kirurgen lämnade klagomålen till arbetsgivaren, en medicinsk klinik i Uppsala där de båda läkarna arbetade.

undefined
Både kirurgen och narkosläkaren har avslutat sina anställningar vid kliniken.

Enligt kirurgen ledde klagomålen till att arbetsgivaren i början av 2022 stängde av henne från arbetet som kirurg. Sedan ska hon ha blivit omplacerad till en annan läkartjänst. Kirurgen menar även att kliniken försökt hindra henne från att rapportera de misstag som narkosläkaren ska ha begått.

Med stöd av Läkarförbundet stämde kirurgen arbetsgivaren för brott mot den så kallade visselblåsarlagen. Det är en lag som ska skydda den som larmar om missförhållanden på arbetsplatser. Kirurgen begärde 100 000 kronor i skadestånd.  

undefined
Vårdkliniken hävdar att kirurgen inte hindrats att rapportera om missförhållanden utan menar att frågan snarare gällde bråk mellan två kollegor.

Företrädare för vårdkliniken hävdade att kirurgen inte alls stoppats från att framföra avvikelserapporter mot narkosläkaren. Enligt kliniken utgjordes problemet snarare av att de båda läkarna hamnat i luven på varandra, en konflikt som riskerade att gå ut över patienterna. Att kirurgen omplacerades var en tillfällig lösning för att kunna reda ut vad som hänt, menade arbetsgivaren.

Kliniken ansåg att det inte fanns skäl att tillämpa visselblåsarlagen eftersom kirurgen inte utsatts för repressalier. 

undefined
Kirurgen krävde 100 000 kronor i skadestånd. Istället döms hon att betala motpartens rättegångskostnader på en halv miljon kronor.

I en dom som kom under onsdagen beslutar Uppsala tingsrätt att kirurgen inte har rätt till skadestånd. Istället tvingas hon betala bolagets rättegångskostnader på 500 000 kronor.

Tingsrätten konstaterar att kirurgen vid två tillfällen rapporterat till kliniken om missförhållanden av allmänintresse. Domstolen menar dock att visselblåsarlagen inte går att tillämpa i det aktuella fallet. Att kliniken arbetsbefriade och senare omplacerade kirurgen kunde visserligen utgöra repressalier men tingsrätten anser att dessa åtgärder inte hade att göra med kirurgens rapportering.

Varken kirurgen eller narkosläkaren arbetar kvar vid kliniken. 

undefined
Jessica Berlin, jurist vid LO-TCO rättsskydd, har företrätt den läkare som stämt kliniken i Uppsala.

2021 ändrades visselblåsarlagen. Lagändringen medförde bland annat ett starkare skydd för den som slår larm. Dessutom blev arbetsgivarna tvungna att ha visselblåsarfunktioner. 

Att visselblåsarlagen prövas i domstol är ytterst ovanligt.

– Vad jag vet är målet i Uppsala det första fallet sedan lagen ändrades 2021, säger Jessica Berlin, jurist vid LO-TCO rättsskydd som  företräder Uppsalakirurgen som stämt vårdkliniken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!