I mars 2018 ingick EU- och handelsminister Ann Linde ett EU-handslag med flera av länets kommuner. EU-handslaget samarrangerades med Utrikespolitiska föreningen i Uppsala och har som huvudmål att öka samverkan mellan brottsförebyggande institutioner både lokalt, regionalt och internationellt.
EU har även utsett 2022 till Europaåret för ungdomar, så i samband med det höll man därför ett panelsamtal i Universitetshuset i Uppsala för att följa upp EU-handslaget.
– Under de senaste åren har det dödliga skjutvapenvåldet fortsatt att minska i många europeiska länder – men i Sverige är trenden den motsatta, sa Ylva Johansson, EU-kommisionär för inrikesfrågor, under konferensen.
Andra som deltog under konferensen var justitie- och inrikesminister Morgan Johansson, EU-minister Hans Dahlgren samt Solveig Wollstad, chefsåklagare och Sveriges tidigare representant i Eurojust.
– Vi ser dock att vi även gjort stora framsteg på andra fronter under de senaste åren. Vi har till exempel fler poliser, fler polisutbildningar, bättre utrustning och större resurser som lagts på polisen, sa justitieminister Morgan Johansson.
Lokala representanter som närvarade var kommunstyrelsens ordförande i Uppsala Erik Pelling, polismästare Jale Poljarevius och Hilde Wiberg, enhetschef på socialförvaltningen i Uppsala.
Kan man se att det täta samarbete som man införde under 2018 har gjort skillnad?
– Skjutningarna i Uppsala har ju till exempel gått ner i år jämfört med förra året. Men samtidigt är det viktigt att komma ihåg att detta är ett långsiktigt arbete – det är inga problem som man löser på en dag, säger Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande, till UNT.
– Nu när vi jobbar med tätare samverkan och med en gemensam lägesbild så är det mycket enklare för oss att kommunicera och fånga upp barn eller unga som antingen råkat ut för brott eller utsatt någon för brott i ett tidigare skede, säger Hilde Wiberg.
Vad kommer ni fokusera på nu framöver?
– Vårat huvuduppdrag är att stoppa nyrekryteringen till den organiserade brottsligheten, och det gör vi främst genom fortsatt samverkan, säger Erik Pelling.
– Vi vill kopplas in i ett så tidigt skede som möjligt för att kunna motverka det, säger Hilde Wiberg.