Nästa vecka kan operationer ställas in

Redan i början av nästa vecka kan Akademiska sjukhuset tvingas ställa in operationer om konflikten med Vårdförbundet fortsätter. Det är bedömningen av Johan Lugnegård, chefsläkare, timmarna innan konflikten med Vårdförbundet bryter ut.

Johan Lugnegård, chefsläkare på Akademiska sjukhuset, säger att konflikten kan få stora konsekvenser på sikt.

Johan Lugnegård, chefsläkare på Akademiska sjukhuset, säger att konflikten kan få stora konsekvenser på sikt.

Foto: David Johansson

Uppsala2024-04-25 16:37

När vi träffar Johan Lugnegård, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset, två timmar innan konflikten ska bryta ut säger han att man från sjukhusets sida har förberett sig, även om man inte kunnat ta ut konflikten i förtid.

– Det handlar om att ha en plan B. Om personen som ska köra den här prio 1-ambulansen blir sjuk, då kanske vi ställer en prio 3-ambulans i stället, säger han.

I slutänden kan det bli aktuellt att beordra skyddsarbete, om patientsäkerheten hotas, enligt Johan Lugnegård.

– Men det ligger långt ner på skalan över åtgärder, säger han.

De stora effekterna av konflikten kommer dock på sikt, om det är så att den skulle bli långvarig.

– Redan i början av nästa vecka kan vi tvingas omdisponera resurserna. Det handlar då om att ställa in operationer som inte är akuta. Det innebär att vi kan få en ökande kösituation inom olika former av operationer och behandlingar, säger Johan Lugnegård.

Vilken typ av behandlingar kan det röra sig om?

– Det kan vara många ingrepp inom ortopedin, om det inte handlar om akuta saker som benbrott. En stor del av cancerkirurgin är tidskritisk och kan inte vänta. Dialys och transplantationer är också sånt som måste utföras en viss tid. I princip är det samma bedömningar som gjordes under pandemin även om det inte är i samma skala, säger han.

Hur har man hamnat i en situation där det krävs övertid av personalen för att klara den löpande verksamheten?

– Det har att göra med att vi har en generell brist på medicinsk personal.

Kan ni ta in hyrpersonal för att täcka upp luckor som uppstår?

– Vi har ett överordnat mål att minska den inhyrda personalen. Det handlar om både arbetsmilljö och patientsäkerhet. Och den planen ska inte ändras.

Vilka konkreta effekter har ni hittills sett av konfliktvarslet?

– Det är en oro bland chefer och medarbetare samt en hel del extra arbete med förberedelser. På central nivå har vi sammanställt de risk- och konsekvensanalyser som gjorts. Vi har också gjort tydligt vad konflikten innebär och vad som gäller arbetsrättsligt, säger Johan Lugnegård.

UNT har sökt representanter för akutmottagningen och ambulanssjukvården, de delar av sjukhuset som har det största övertidsuttaget. Men de har inte återkommit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!