Öppna förskolan Kristallen i Gottsunda fyller 25 år i vår. Men om det blir något firande är oklart – sedan mitten på februari är förskolan stängd på obestämd tid.
– Vi har stängt lokalerna då medarbetarna upplever ohälsa. Det var dags att dra i bromsen, säger Anna Hanning, chef för öppna förskoleverksamheten i Uppsala.
Verksamheten flyttade till sina nya lokaler i Gottsunda centrum i början på år 2022 för att bli del av Gottsunda familjecentral. Efter bara ett par månader tog miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutet att barn bara får vistas i förskolans lokaler två timmar om dagen, då lokalerna saknade fönster och därmed brist på dagsljus.
Efter att ha gått över till begränsade öppettider med uppdelade barngrupper stänger nu öppna förskolan helt. Fönsterbristen, kombinerat med en hög bullernivå och torr luft gjorde att situationen blev ohållbar för personalen.
Nadja Boucheloukh, som har jobbat på Kristallen sedan starten år 1999, och beskriver det hela som sorgligt.
– Vi har haft mammor som grät här förra torsdagen. För många är det här ett andra hem, säger hon.
Hon och kollegorna på familjecentralen är nu oroliga för vad nedstängningen betyder för Gottsunda. Öppna förskoleverksamheten har fungerat som ett nav för bland annat SFI-undervisning, föräldrarådgivning och barn- och mödravård.
Att öppna förskolan stänger påverkar alla verksamheter, enligt barnmorskan och samordnaren Eva Morell.
– Det är en katastrof. Det tar tid att bygga upp en sådan här samverkan och få familjers förtroende. Det går fort att rasera och lång tid att bygga upp, säger hon.
Distriktssköterskan Katarina Wikström håller med. Hårdast slår nedstängningen mot nyanlända mammor, som nu tappar ett viktigt sammanhang.
– En del av familjerna vi träffar här är isolerade i sina hem, särskilt kvinnor. Många har haft det här som andningshål, säger hon.
Carl Ljunggren, fastighetschef på Uppsala kommun, säger att man just nu förberereder en evakueringslokal i närområdet. Planen är att öppna i närtid, men något datum är ännu inte satt.
– Det som har gjort det lite komplext är att det finns en stark vilja att hålla ihop familjecentralen, det gör att man inte kan evakuera till vilken lokal som helst.
Redan i september 2022 rekommenderade miljö-och hälsoskyddsnämnden att öppna förskolan bör hitta nya lokaler. Även personal på familjecentrum pekade ut avsaknaden av fönster som ett problem innan flytten, något som de fick höra skulle åtgärdas med dagsljuskompenserade lampor.
Varför flyttar man in från första början i en lokal med sådana här brister?
– Huruvida det finns brister eller inte har byggts på olika myndighetsbedömningar. Det här var en bygglovsbeviljad lokal som man flyttade in i.
Just nu ser man över tekniska lösningar för att bygga om och skapa riktiga ljusinsläpp i de nu tomma lokalerna. Ambitionen är att fortsatt hålla ihop familjecentralen, enligt Carl Ljunggren. Han medger dock att det finns fog för självkritik.
– Vi håller på att undersöka olika permanenta lösningar, vilket vi gjort under en ganska lång tid nu. Vi skulle ha tänkt på evakueringslokal i ett tidigare skede.
Oavsett lösning menar personalen på familjecentralen att det är bråttom. Konsekvenserna av en längre stängning kan bli stora, enligt förskolelläraren Nadja Boucheloukh.
– Vi kan behöva jobba med uppsökande verksamhet igen. Det blir lite som att börja om.