Du som går och väntar på en kallelse från Folktandvården, du kan få vänta.
Under pandemin uppmanades många personer över 65 att undvika tandvården, andra undvek den av restriktionsskäl. Detta har gjort att det finns ett stort eftersläp på vissa kliniker i Folktandvården. För de som inte har några akuta problem med sina tänder finns det exempel på mottagningar i Uppsala län som inte ens kan svara på när det finns en tandläkartid.
Gunilla Jansson har haft problem med en kindtand som fått lagas många gånger. Folktandvårdmottagningen som hon går till har sagt att hon ska få en krona, men hon måste först komma till specialisttandvården för att göra en rotfyllning.
– I våras fick jag ett brev från specialisttandvården att det kan dröja tre till sex månader eftersom det inte finns några tider. Men jag har inte hört något så jag tror inte det blir på den här sidan året. Nu känner jag att tanden är sprucken så de kanske måste ta bort den i stället om det dröjer.
Eländet med tänderna slutar inte där. Gunilla Jansson har en framtand som är rotfylld och i början på juni gick en av hennes framtänder av inne i rotsystemet när hon åt en glass. Hon ringde och fick komma dagen efter på en akuttid.
– Då limmade de fast den trasiga tanden i de båda tänderna bredvid. Det känns som jag har tandställning i de tre främre tänderna och jag kan inte bita med framtänderna får då tror jag att de går av. I stället får jag skära all mat i smala bitar och stoppa in på sidorna av munnen. Det skaver hela tiden mellan tänderna och jag kan inte göra rent mellan dem, så jag är rädd att det kommer bli mer röta i munnen efter det här.
Hon har fått en tandläkartid den 17 oktober. I fyra och en halv månad kommer hon då ha gått utan riktiga framtänder.
– I början kunde jag inte prata utan läspade och jag är ju hela tiden rädd att jag ska ha sönder något när jag borstar så att jag i värsta fall måste gå till jobbet med glugg.
Gunilla Jansson kan skratta åt eländet men tänker ändå ständigt på den obehagliga limklumpen bakom framtänderna och tycker att hon borde få mer för den tandläkarförsäkring hon betalar över 300 kronor i månaden för.
Orsakerna till de långa tandvårdsköerna är flera. Vid sidan av eftersläpet till följd av pandemin beror det på att Folktandvårdens uppdrag kräver att de ska prioritera barn, äldre och patienter med underliggande sjukdom, samt akuttandvård. Vuxna personer som är 23 år och äldre, som nu börjar kallas tillbaka på besök, delas in i tre riskgrupper.
– Högriskpatienterna som haft mycket problem med sina tänder kallar vi först, därefter mellanrisk och sist lågriskpatienterna, säger Gunilla Swanholm som är tandvårdsdirektör i Region Uppsala.
En tredje faktor som ligger bakom de långa tandvårdsköerna är bristen på tandläkare, en högre sjukfrånvaro och högre VAB-siffror bland tandvårdspersonal än det var innan pandemin.
– Konkurrensen om medarbetare har ökat när flera nya privata aktörer har etablerat sig centralt i Uppsala. Det innebär att vi ständigt måste jobba med rekrytering, så det finns absolut en tandläkarbrist, säger Gunilla Swanholm.
Enligt statistiken som förs av region Uppsala var det under augusti månad 2019, innan pandemin, 94 procent av vården för vuxna som utfördes inom 90 dagar. Samma siffra för augusti 2022 är 86 procent. 14 procent av vuxna patienter får tar med andra ord vänta längre än tre månader på tandvård.
Några siffror på hur långa väntetiderna är för nya vuxna patienter på mottagningarna i regionen finns inte. Gunilla Swanholm uppskattar att väntetiderna ligger på ungefär ett år i snitt, med några undantag för dels några mottagningar där köerna är betydligt längre, dels mottagningar där nya patienter bokas in direkt.
Den som inte vill vänta i Folktandvårdens långa köer kan gå till en privat tandläkare. Men det gäller främst i centrala Uppsala och inte på mindre orter.
– Om man tar orter i länet så har du inte det stora utbudet av privattandläkare där och då har du inte samma valfrihet. Skillnaden mellan Folktandvården och den privata tandvården är att vi aldrig kan säga nej till de speciellt prioriterade patienterna. De vi kan säga nej till är alla friska patienter som vill ha en vanlig undersökning.